ENERGI

Hitra-vind på ett år

Statkraft har besluttet å bygge en stor vindpark med 25 turbiner på Hitra i Sør-Trøndelag.

Forhandlinger med entreprenør er i sluttfasen. Avdelingsleder Nils Dårflot i Statkraft sier til tu.no at byggearbeidene kan starte allerede før ferien er over.

Vindkraftverket vil produsere ca 150 GWh fra høsten 2004.

Byggekostnadene er beregnet til 470 millioner kroner. Av dette er 33 millioner kroner bevilget fra statlige Enova.

- Den bevilgningen var avgjørende for beslutningen, sier Dårflot.

Hitra Vindpark plasseres på Eldsfjellet der de 25 turbinene vil gi en effekt på 56 MW. Dette tilsvarer strømforbruket til 7.500 husstander.

Hvert tårn blir ca 70 meter høyt, og rotoren har en diameter på ca 80 meter. Dårflot forteller at dette er nyeste generasjon av store turbiner.

Anlegget er plassert så langt fra bebyggelse at støy ikke vil være noe problem.

Statkraft har over lengre tid gjennomført målinger og tester på det valgte området.

Ingen isproblemer

Disse viser at heller ikke isdannelse vil by på noen problemer. Dårflot karakteriserer sjansen for at noen skal rammes av en isklump som slynges ut fra rotorbladene som mindre enn sjansen for å bli truffet av et lynnedslag.

Vindkraftverket vil gi 3-4 arbeidsplasser på Hitra i driftsfasen, og med dagens skatteregler vil anlegget gi kommunen nærmere 2 millioner kroner i årlig eiendomsskatt.

Protestene fra lokalbefolkningen har vært langt mindre på Hitra enn de var før utbyggingen startet på Smøla for et par år siden.

Plalegger flere

Hitra vindpark er selskapets andre store vindparkutbygging. Den første var Smøla vindpark, der første byggetrinn (40 MW) ble åpnet av Kongen i fjor høst.

Statkraft har også planer om å starte gjennomføringen av Smøla trinn II i løpet av inneværende år (110 MW). Videre har selskapet søkt konsesjon for en vindpark i Lebesby kommune i Finnmark, og har for tiden flere søknader under utarbeidelse.

Disse vindparkene vil gi et betydelig bidrag for å nå myndighetenes ambisjoner om å realisere 3 TWh vindkraft innen 2010. Dersom alt går etter planen, vil Statkrafts vindparker produsere til sammen 2 TWh innen 2010. Dette tilsvarer strømbehovet til ca 100.000 husstander.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.