ROMFART

Historiske romturister har landet på jorda: – Det var en helsikes tur

De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag trygt i havet utenfor Florida.

De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor.
De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor. AP / NTB
19. sep. 2021 - 09:29

– Takk så mye, det var en helsikes tur, sa Jared Isaacman, som finansierte og selv var med på turen, da de ble ønsket velkommen hjem til jorda på kommunikasjonsanlegget.

– Deres reise har vist verden at rommet er for oss alle, lød det fra kontrollsentralen.

Etter kort tid kom et skip bort til kapselen og hentet den opp. Luken åpnet seg en knapp time senere, og de fire romfarerne kunne komme ut.

Deretter ble de fraktet mot Kennedy-senteret, der de skal gjennomgå medisinske undersøkelser.

Historiske

De fire historiske turistene har vært med på verdens første romtur uten astronauter om bord. De har gått i bane rundt jorda de siste tre dagene.

Kapselen som brakte de fire tilbake til jorda var helautomatisert. Da de landet utenfor kysten av Florida, ble romfarerne de første som landet i Atlanterhavet etter en tur til verdensrommet siden 1969, da Apollo 9 landet der.

På det meste nådde Dragon-kapselen en høyde på rundt 575 kilometer, langt over høyden Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane rundt jorda på.

Tredje gang

Dette er tredje gang SpaceX har tatt med seg mennesker ut i rommet og tilbake igjen til jorda. De to andre bemannede romferdene har vært til ISS med astronauter.

Milliardæren Isaacman finansierte turen, og hadde med seg sykepleieren Hayle Arceneaux samt Chris Sembroski og Sian Proctor, som vant billetter til turen.

Familiene til de fire fulgte landingen fra Kennedy-senteret.

Et uvær avløser det forrige. Her fra uværet i Tromsø tidligere i uka.
Les også

Rødt farevarsel: Venter uvanlig stor skade på bygg, infrastruktur og strømnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.