NATURVITENSKAP

Historisk Venus-passasje

Den 8. juni 2004 får vi oppleve det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid. I løpet av drøyt seks timer passerer planeten Venus foran solskiven.

Ingen nålevende mennesker noe sted på kloden har sett noe slikt tidligere! Faktisk blir dette første gang i historien at folk flest vil kunne se Venus foran solskiven.

Venuspassasjer er ekstremt sjeldne - sist gang var i 1882 og det har bare vært seks Venuspassasjer etter at teleskopet ble oppfunnet i 1610. I Norge var fenomenet sist gang synlig i 1769! Det finnes kun et par ganske dårlige bilder fra 1882-passasjen. Hittil er bare fire Venus-passasjer observert av mennesker.

Fenomenet vil hjelpe forskerne med å finne liv på andre kloder.

Liv i rommet? Venus svarer

Når Venus passerer foran Solen, er det første gang i moderne tid at en planet med atmosfære gjør det. Dette er en enestående sjanse for å studere hvordan vi skal lete etter liv på planeter rundt andre stjerner - såkalte exoplaneter.

Siden 1995 er over 100 slike exoplaneter oppdaget. De er ikke sett direkte og de er alle kjemper uten muligheter for liv.

De avslører seg ved at tyngdekreftene deres får moderstjernen til å vagge litt på sin ferd gjennom rommet. Den eneste måten å avsløre jordlignende planeter de nærmeste årene, og ikke minst lete etter liv på dem, er ved å studere de sjeldne tilfellene da planetene en gang i blant passerer foran sin moderstjerne sett fra Jorden.

Da passerer litt av lyset fra stjernen gjennom planetatmosfæren på sin vei mot oss - og vi får nærmest et "fingeravtrykk" av stoffene i atmosfæren. Finner vi oksygen (eller ozon) og vann, kan vi være sikre på at det er livsformer på planeten!!

Hittil er bare tre exoplaneter observert mens de passerte foran sin stjerne og alle de planetene er altfor varme til at det kan være liv der. Venus-passasjen vil bli brukt til å finne ut hva vi skal se etter når mer jordlignende planeter passerer sin stjerne.

Siden planetene Merkur og Venus går i baner innenfor Jorden, vil de en gang i blant passere mellom Solen og Jorden. En meget sjelden gang kan planetene linjere seg opp slik at Merkur eller Venus sett fra Jorden passerer foran solskiven. Dette kalles på norsk en passasje (engelsk "transit").

Venus er så mye større enn Merkur at planeten kan sees med det blotte øye som en sort flekk mot solskiven dersom solformørkelsesbriller brukes.

Ved tidligere Venus-passasjer har ikke folk flest hatt tilgang på utstyr som trengs for se rett på Solen på en trygg måte.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.