UTSTYRSPRODUSENTER

Historisk sus når svensk snøplogprodusent feirer 125 år 

I 1895 startet hans Oskar Mähler smieverksted midt inne i de svenske skoger. 

Brøytebil utstyrt med en av Mählers nyeste diagonalploger, DPD.
Brøytebil utstyrt med en av Mählers nyeste diagonalploger, DPD. Foto: Mählers
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
6. mars 2020 - 19:04
Det begynte i 1895 da Hans Oskar Mähler startet et smieverksted i Hoting i Sverige <i>Foto:  Mählers</i>
Det begynte i 1895 da Hans Oskar Mähler startet et smieverksted i Hoting i Sverige Foto:  Mählers

Det hele startet i 1895, da Hans Oskar Mähler startet et smieverksted i Hoting, en liten husklynge ved dagens E45 mellom Østersund og Vilhelmina.

Til å begynne med fokuserte virksomheten på reparasjon og produksjon av landbruksredskaper og tømmerkjelker.

Men på midten av 40-tallet kom Hans Oskars fire sønner inn som deleiere, og da ble grunnlaget lagt for virksomheten som Mählers driver i dag.

Tett trafikk på E18 gjennom Oslo ved innkjøringen til Festningstunnelen før videreføringen under Bjørvika/Operatunnelen ble åpnet.
Les også

Vegvesenet: Venter påskekø på disse stedene

Fra Hoting til Rossön

I tillegg til snøplogene som selskapet har vært kjent for i lengre tid, kom de på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet med flere nye produkter ; blant annet rotorklipperen og den første slapseplogen.

Ingemar Nyberg er dagens administrerende direktør i Mählers. <i>Foto:  Mählers</i>
Ingemar Nyberg er dagens administrerende direktør i Mählers. Foto:  Mählers

I den samme perioden hadde de videreutviklet produktene for snørydding og veivedlikehold, og samlet sett ble Mählers på denne tiden betraktet som den fremste aktøren i bransjen.

Veksten i selskapet gjorde at de flyttet virksomheten noen mil, fra Hoting til større lokaler i Rossön, der selskapet fortsatt holder til.

– Ekspansjonen selskapet hadde på denne tiden, er vanskelig å forestille seg. Selskapet vokste ikke bare med nye lokaler, men også med mange nye ansikter. I 1979 kjøpte de ansatte selskapet av brødrene, noe som må sies å være ganske unikt når vi ser på dagens næringsliv, forteller Ingemar Nyberg som er dagens administrerende direktør i selskapet.

Før flomsikringen: Prognosen for en 200-årsflom med 20 % klimapåslag. Deler av Bismo havner under vann. Vannføringen i Otta er på snaue 1060 kubikkmeter i sekundet.
Les også

Store deler av bygda ble liggende under vann: Redningen: Et av Norges største sikringsanlegg

Etablering i Norge

På 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet fant det sted en rekke omstruktureringer og eierendringer, og i 2006 gikk tiltrotatorprodusenten Engcon inn som deleier.

Tre år senere, i 2009, kjøpte Engcon opp flere aksjer i selskapet og ble dermed majoritetseier av Mählers, noe som er situasjonen også i dag.

– Da vi gikk inn som eier, hadde jeg en idé om å utvide tilbudet med litt smartere produkter. Diagonalplogen Flexiway, sideplogsystemet Caway og styresystemet MC3 med mulighet for fjernsupport, er bare noen eksempler på produktene som er utviklet de siste årene. Fordi det er et svært stort behov og stor interesse for produkter på disse områdene, kan vi nå konstatere at vi satset riktig, sier Stig Engström, grunnlegger og eier av Engcon.

Fabrikken i Rossön <i>Foto:  Mählers</i>
Fabrikken i Rossön Foto:  Mählers

En annen milepæl i den senere tid er etableringen av salgsselskapet Mählers AS i Norge i 2014.

For å feire de 125 årene vil Mählers holde åpent hus på fabrikken i Rossön den 20. mars.

Da vil selskapet blant annet vise hvordan de produserer plogene. Det blir også en live-demonstrasjon av ploging med hest, og med en lastebil fullt utstyrt med den nyeste teknologien.

Pareto ønsker å bygge en større portefølje av solenergi og vil investere mye i det. Her er Christian Gjæver Rendall (fra høyre) og  Jonathan Barfod i Pareto Alternative Investment på solcelletaket til Tibnor i Oslo.
Les også

Meglerhus vil bli solcellegigant

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.