INDUSTRI

Oppdatert: Historisk bråstopp i patentsøknader var ikke bråstopp likevel

Patentstyret gikk ut med en pressemelding om at patentsøknadene hadde stoppet opp under koronakrisen. Det viste seg å være en glipp.

Her er den oppdaterte statistikken. den er korrigert for feilen som opprinnelig var i Patentstyrets tall.
Her er den oppdaterte statistikken. den er korrigert for feilen som opprinnelig var i Patentstyrets tall. Illustrasjon: Patentstyret
Arne FenstadArne FenstadJournalist
3. apr. 2020 - 12:00

Fredag ettermiddag sier Patentstyret at de har oppdaget en feil i tallene de sendte ut tidligere på dagen. I utgangspunktet meldte de om en historisk nedgang i Patentsøknadene i mars. Det viste seg å være feil. 

Bjarne Kvam i Patentstyret sier det skyldes en feil i rapportuttrekket. 

– Ved en glipp kom ikke alle de norske søkerne med i vår statistikk. Nå som det er korrigert, blir ikke ikke utslagene av koronakrisen like dramatiske lenger. Det var en våken ekspert hos oss som oppdaget feilen, sier Kvam. 

Under ser du den opprinnelige saken, som nå altså er feil: 

Antall patentsøknader stoppet helt opp i mars, men tok seg opp igjen i siste uke i mars. <i>Illustrasjon:  Patentstyret</i>
Antall patentsøknader stoppet helt opp i mars, men tok seg opp igjen i siste uke i mars. Illustrasjon:  Patentstyret

De tre første ukene i mars leverte norske søkere kun 2 patentsøknader på egen oppfinnelse. Dette er et historisk brudd i statistikken over nasjonale søknader fra norske søkere. Ikke en gang de globale finanskrisene i 1988 og 2008 påvirket søknadstallene på samme måte. Selv om antall patentsøknader også da ble påvirket av nedgangstidene, stoppet ikke innleveringen opp, slik årets tall viser, heter det i en pressemelding fra Patentstyret.

Den siste uken i mars tok søknadene seg opp, og det kom inn totalt 25 søknader.

– Norsk næringsliv opplever nå en sjelden og akutt krisetilstand, men det er likevel for tidlig å si noe om hvordan den vil slå ut i patentstatistikken de neste månedene, sier avdelingsdirektør i Patentstyret, Bernt Boldvik i meldingen.

Katastrofer stimulerer til nytenkning

Bernt Boldvik <i>Foto:  T. Isaksen/Patentstyret</i>
Bernt Boldvik Foto:  T. Isaksen/Patentstyret

Han peker på at patentering har en langsiktig planleggingshorisont, og vanligvis er mindre konjunkturfølsom enn andre innovasjonsindikatorer. Derfor er det svært uvanlig at søknadsinngangen stopper helt opp i flere uker.

– Vi vil følge statistikken nøye i tiden fremover, både når det gjelder antall patentsøknader og innholdet i søknadene, sier Boldvik, og viser til at kjente katastrofer og ulykker tidligere har inspirert mennesker til å løse problemer ved å tenke nytt, også i form av patenter.

Ikke et mønster 

Av de 25 søknadene som kom inn siste uke i mars, er det ikke mulig å se noe mønster. Patentsøknadene er ikke allment tilgjengelig til å begynne med, men Bjarne Kvam i Patentstyret, som følger søknadene tett, sier til TU at det er vanskelig å se at de direkte kan knyttes til koronaviruset.

– Av det jeg har sett så langt, er det mer av det vante. Det er ikke noen veldig vridning mot noe kriserelatert. Det kan jeg ikke se. Patentsøknader er heller ikke noe man kommer opp med over natta, sier Kvam. 

Les også

Vestland avlyser konkurransene om de tre nye driftskontraktene

Flere til europeisk patentkontor

TU skrev tidligere denne måneden om at det har kommet betydelig flere patentsøknader fra Norge til Den europeiske patentorganisasjonen (EPO) fra 2018 til 2019. 

Kvam tror ikke nedgangen til det norske Patentstyret skyldes at søknadene som vanligvis ville kommet til dem, blir sendt inn til EPO i stedet. 

– Det tror jeg ikke er tilfellet. Det vi mener å se er at næringslivet i Norge falt brått. 

Folk har andre ting å tenke på

Han mener også at det er vanskelig å si hva som kommer til å skje framover basert på tidligere erfaringer.

– Vi har ingen lignende erfaringer som dette. Denne krisen påvirker norsk arbeidsliv mer direkte. Går vi tilbake til 2008 og 2009, har det vært kriser som har vært motsykliske. Nå påvirker det Ola og Kari mer direkte. Nedgangen nå er nok en direkte effekt av at folk har hatt andre ting å tenke på enn å sende inn en patentsøknad, sier Kvam til TU.

Konseptet OO-Star som er utviklet over ti år i ingeniørselskapet Dr. techn. Olav Olsen vil verken bli bygget eller testet i Norge.
Les også

Havvind: Dropper norsk flaggskip-prosjekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.