DATATELE

HiNT-forskning på nettet

Høgskolen i Nord-Trøndelag vil droppe papir til fordel for digital publisering.
Høgskolen i Nord-Trøndelag vil droppe papir til fordel for digital publisering. Bilde: Montasje
Mona Strande
6. feb. 2007 - 07:10

Alle nye rapporter, utredninger, kompendier og arbeidsnotater fra Høgskolen i Nord-Trøndelag ( HiNT) legges nå ut på nettet i fulltekst.

Vil spre kunnskap

Publikasjonene legges ut i det åpne, elektroniske arkivet Brage, som er et felles arkiv for vitenskapelige publikasjoner fra alle landets høgskoler. Alt som legges ut her er gratis.

- I prinsippet bør all offentlig finansiert forskning være fritt tilgjengelig for alle, og i HiNT er vi opptatt av å spre kunnskap og forskningsresultater både i regionen, nasjonalt og internasjonalt, sier hovedbibliotekar Anne Grønli i HiNT.

Økonomisk og raskt

Frem til nå har HiNT-publikasjonene - som omfatter alt fra forskningsrapporter til kompendier og arbeidsnotater - i hovedsak kun vært tilgjengelige som trykte hefter.

For utgiveren vil den digitale publiseringsmåten både være arbeidsbesparende og gi lavere kostnader, samtidig som leseren sparer tid og penger på å ha alt tilgjengelig på PC-en.

Fri forskningsflyt

- I tillegg til at vi legger ut HiNT-seriene i Brage-databasen, så kan alle fagansatte selv legge inn annet fagstoff de har produsert. Artikler som tidligere er publisert i fagtidsskrifter og bøker er veldig aktuelt, og over 90 prosent av forlagene godtar slik åpen arkivering ved egen institusjon parallelt med utgivelsen, sier Grønli i en pressemelding.

Hun mener den nye arkiveringsmetoden vil bli et godt bidrag til fri forskningsflyt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.