OLJE OG GASS

Hindrer is i Australia

Tore Stensvold
1. okt. 2009 - 11:40

Gorgon-prosjektet

Et enormt gassutbyggingsprosjekt utenfor nordvest Australia.

Endelig investeringsbeslutning tatt 14. september 2009.

Eiere:

  • Chevron, operatør (50 %)
  • Exxon Mobil (25 %)
  • Shell (25 %)


Total investering i første fase: 43 milliarder australske dollar (ca. 214 milliarder NOK).

Prosessanlegget får en kapasitet på 5 millioner tonn LNG pr. år. Salgskontrakter for 4 millioner tonn/år er allerede inngått.

Estimatene tilsier at det er 40 trillioner kubikkfot naturgass. Det tilsvarer 6,7 milliarder fat olje. Feltet inneholder dermed nok energi til å forsyne en by med en million innbyggere med kraft i 800 år.

Kilde: Chevron pressemelding

Aker Solutions-selskapet skal levere et komplett MEG-anlegg (mono ethylene glycol) til Chevrons enorme Gorgon-prosjekt på den australske nordvestre kontinentalsokkel.

Oppfølging

Ifølge direktør Michael Hambly i Aker Process Systems, får selskapet kontrakten som følge av tett samarbeid i andre utbyggingsdeler av Gorgon-prosjektet.

– Vi har jobbet tett med Chevron i konseptfasen av prosjektet og helt fram til detaljprosjektering og investeringsbeslutning, sier Hambly, ifølge en pressemelding.

Loop

MEG-anlegget styrer mengden frysevæske som trengs for å unngå dannelser av ispropper i olje- og gassrør og gjenvinner frysevæsken etter bruk. Dermed blir det et lukket kretsløp.

Kontrakten er på ca. 300 milioner kroner.

Megaprosjekt

Utbyggingen av Gorgon-prosjektet utenfor Australias nordvestkyst er av enorme dimensjoner. Gassfeltet kan holde en by på en million mennesker med energi i 800 år.

Ifølge estimater inneholder feltet 40 billioner kubikkfot (1.13267386 billioner kubikkmeter gass) naturgass, som ifølge Chevron tilsvarer 6,7 milliarder fat olje. Levetiden antas å bli 60 år for feltet.

Langtidskontrakter

Chevron og partnerne har allerede inngått salgskontrakter for LNG på 25 år med japanske og koreanske kunder. Første gass skal leveres i 2014.

Feltet bygges ut med undervannssystemer og prosessanlegg på land. Gassen fraktes til kundene med LNG-skip fra en terminal som bygges utenfor prosessanlegget.

CO2-injeksjon

Gorgon-prosjektet planlegger også det som vil bli verdens største CO2-injeksjonsanlegg.

CO2 skal fjernes fra gassen før den selges. Karbonfangsten skal så reinjiseres på feltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.