MENINGER

Himmel for hackere

Finn Halvorsen
2. mars 2005 - 21:45

I beste fall merker du det kun i form av redusert hastighet på Internett-forbindelsen. I verste fall får du plutselig politiet på døra med beskyldninger om nedlasting av bildemateriell av pedofil karakter. Det skjedde nemlig med en bruker i Toronto for noen måneder siden.

Dersom du er en gjennomsnittsbruker utsetter du deg faktisk for en slik risiko. Trådløse rutere er utstyrt med passord, autentiseringsrutiner og kryptering av trafikken ut til de bærbare terminalene. Men de fleste aktiverer dessverre ikke disse sikkerhetsverktøyene.

Spørsmålet er selvsagt hvorfor. En grunn er uvitenhet. Hurra, endelig oppe med trådløs forbindelse! Brukeren er lykkelig og surfer i vei. En annen grunn er at programvaren som leveres med trådløse PC-kort og rutere ikke alltid er like enkel å konfigurere. Ofte ender man opp med å blokkere hele nettet. Da gir man gjerne opp og kjører i åpen modus.

Det er forståelig i private hjem. Verre er det at det ikke står stort bedre til i trådløse bedriftsnett. En undersøkelse fra USA viser at hele 70% kjørte uten kryptering. Det er skremmende, selv om undersøkelsen riktignok er et par år gammel.

- Eneste måten å komme problemet til livs er opplæring og bevisstgjøring, sier sikkerhetsekspertene. Og adressen er ikke sluttbrukeren, men først og fremst leverandørene. Programmer og PC-er er for kompliserte for gjennomsnittsbrukeren. All erfaring viser at vanlige brukere ikke pløyer seg dypt inn i bruksanvisningen. Leverandørene må sørge for at aktivering av systemets sikkerhetsfunksjoner så å si skjer automatisk.

Hvis ikke, står vi foran et skrekkscenario hvor virus og spam og andre uhumskheter ikke bare entrer PC-en via kabelen, men går til angrep fra alle kanter - gjennom lufta!

Finn Halvorsen

Journalist

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.