IKT

Hightech-skaperen tenker sikkerhet

Truls Tunmo
24. apr. 2006 - 10:24

Oppdatert 28.04.2006: Ellen Kathrine Lie vant en million kroner. Men Lie og selskapet har fått støtte fra Innovasjon Norge tidligere.)

Det hele startet med at den 29 år gamle diplomøkonomen fra Nesodden funderte på hvordan man både kunne samle måledata for strøm og vann, og for eksempel rapportere brann og innbrudd via en og samme sentral.

– Jeg grublet i tre år over hvordan man kunne lage et system som både er kostnadsbesparende og gir større sikkerhet, sier Ellen Kathrine Lie.

ZigBee

Sammen med faren Thor Bjørn Lie og Åge Heier i firmaet High Tech Security AS, har hun utviklet den særdeles smarte løsningen som er en toveiskommunikasjon basert på ZigBee-teknologi.

– Vi er heldige som har fått et koreansk selskap med på å videreutvikle ideen. I tillegg til investorer som har klokketro på konseptet, sier Lie. Nå får gründeren også støtte av juryen i Skaperen på TV2.Revolusjonerende

Systemet er genialt og revolusjonerende. Det vil automatisk kunne fortelle energiselskaper om strømforbruk, vannverk om vannforbruk, og den fungerer som brann- og tyverialarm.

Entusiastene har et forsøksprosjekt i Ås kommune der 43 husstander koblet i et trådløst nettverk tester systemet.

- Husstander med systemet vil få tilgang til å styre opptil 250 komponenter, eksempelvis varmtvannsbereder, panelovner og komfyrer, forteller skaperen Ellen kathrine Lie.

Mye info

Alle testhus har små elektroniske brikker som sender trådløse signaler til en boks utenfor. Signalene innholder informasjon fra vannmåler, strømmåler og fra alarmsystemer.

Brikken til alarmsystemet kan for eksempel sitte i en helt vanlig røykvarsler. Hvis det begynner å brenne i et hus, tar det bare sekunder før boksen mottar informasjon fra røykvarsleren og sender denne videre til brannvesenet. Når det gjelder strøm, kan boksen avlese forbruket til en hver tid.

- I stedet for å lese av strøm manuelt, vil boksen automatisk sende informasjon til energiverket. Og det geniale er blant annet at forbrukeren hele tiden kan følge med på eget forbruk og redusere det etter behov, sier den taleføre Lie.Ønsket av myndighetene

Automatisk måleravlesning og toveiskommunikasjon har i flere år vært et ønske hos nettselskaper og myndigheter.

– Her ligger det helt åpenbare nytteverdier, og disse har vært drivkraften bak arbeidet vårt. Det er ZigBee teknologien muliggjør dette. I dag er teknologien basert på bruk av telenettet, bruk av bredbånd, ADSL, GSM og GPRS. Ingen av disse teknologiløsningene har vist seg å være rimelige og stabile nok til å forsvare en storstilt utbygging, sier Ellen Kathrine Lie.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.