KLIMA

Hevder slamdeponeringen forurenser

Leif Haaland
14. jan. 2007 - 09:53

De bestrider de siste meldingene om "ingen spredning" fra mudring og deponering.

Grundig sjekking

-Vi har i løpet av det siste året gått grundig gjennom alle overvåkningsrapporter fra prosjektet, sier Petter Marthinsen fra Innbyggerinitiativet til Teknisk Ukeblad.

Oslo Havn, SFT, NGI og andre legger ut pressemeldinger om ingen spredning selv om deres egne rapporter viser noe annet.

- Vi skrev 2.11.2006 et brev til Miljøverndepartementet hvor vi påpekte dette. Vi gjorde også en beregning basert på ekkoloddbilder fra Oslo Havn som viser at halvparten av det nedpumpede slammet er forsvunnet ut av deponiet. Departementet ba i desember SFT om å vurdere våre påstander, fortsetter Marthinsen.

Pilotprosjekt

Han sier at de ennå ikke har fått svar fra departementet, men har hørt at SFT engasjerte Veritas for å finne ut om disse beregningene var korrekte.

Mudringen og deponeringen i Oslo Havn er et pilotprosjekt som kan få betydning for hva som vil skje ved andre havner i Norge, sier han.

-Vi som trodde SFT og Oslo Havn hadde full kontroll over massene finner det svært foruroligende at Oslo Havn med bakgrunn i ekkoloddata ikke kan dokumentere hvor slammet ligger, sier Marthinsen.

Faginstans uten kompetanse

Innbyggerinitiativet på Nesodden har bedt om å få tilgang til grunnlagsdata for ekkoloddbildene, men får det ikke.

- Vi hadde også trodd at SFT, som vi hele tiden får fortalt er faginstansen i denne saken, selv skulle ha kompetanse til å vurdere ekkoloddbilder og ekkoloddata, men slik er det da ikke. Nå håper vi at Veritas på bakgrunn av Oslo Havns ekkoloddata kan bekrefte om slammet ligger i deponiet eller ikke, sier Marthinsen.

Les PDF-dokument om eokkoloddundersøkelser her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.