OLJE OG GASS

Hevder seg genierklært

West Group er så fornøyd med årets OTC at de mener de kunne reist hjem etter halvannen dag.

                UBESKJEDEN: Odd B. Skjærseth i West Group er ubeskjeden når han hevder å revolusjonere boremarkedet med sine robotiserte rigger.
UBESKJEDEN: Odd B. Skjærseth i West Group er ubeskjeden når han hevder å revolusjonere boremarkedet med sine robotiserte rigger. Bilde: Jan M. Moberg

– Det er kjekt at amerikanerne står på standen vår og genierklærer oss. Dette til tross for at vi bidrar til masseoppsigelser for ansatte på borerigger.

Utsagnet kommer fra en svært optimistisk mann, adm. dir. Odd B. Skjærseth i West Group.

Til tross for at selskapets helautomatiserte borerigger ikke ennå kan leveres til kunde, er han superoptimist på egne vegne.

– Vi har fått en svært god mottakelse, og kan egentlig allerede reise hjem etter halvannen dag på OTC, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Skal bore raskere og sikrere

Kontinuerlig helautomatisk

West Groups fortrinn i markedet er ikke bare at riggene de leverer skal være helautomatiserte – de skal også bore raskest i klassen. Med en trippehastighet på mellom 2 700 og 3 600 meter per time, mener Skjærseth at de slår konkurrentene.

– Vi har en topphastighet på en meter per sekund. Noen av våre konkurrenter har topphastighet som er høyere, men de går ikke kontinuerlig. Dermed blir gjennomsnittshastigheten deres mye lavere, forklarer han.

Land først

De robotiserte riggene fra West Group er altså ennå ikke levert i markedet, men selskapet er i gang med å bygge en pilot på Ullandhaug i Stavanger.

Planen til West Group er å bygge kjerneteknologien selv, men å samarbeide med «kjente størrelser» for å nå markedet.

På områdene styring, motorer og robotisering er det allerede etablert et samarbeid med ABB. Og Statoil har vært med som partner underveis.

– Vår løsning vil kunne leveres på alle typer rigger – over hele verden, men vi fokuserer på landrigger først. Det gir minst risiko, forklarer Skjærseth.

Forskningsrådet viktig

West Group er et av de mange selskapene som har fått midler fra Forskningsrådet. 25 millioner kroner har blitt kanalisert til West Groups nysatsing på automatiserte borerigger.

– Det har betydd mye for oss. Vi har hatt et godt samarbeid med dem, sier Skjærseth, som også gir ros til Innovasjon Norge for arbeidet de gjør i forbindelse med OTC-standen i Houston.

Les mer fra OTC:

– Skaff deg en amerikansk partner 

Konkurransetilsynet avgjør TTS-salg

Statoil hevder verdensrekord

Statoil på hjernejakt

- Nå er det full gass 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.