ENERGI

Hett for kjernekraft

Kjernekraftverk i Frankrike og Tyskland har fått midlertidig tillatelse til å heve temperaturen på kjølevannet som slippes ut. Produksjonsstans vurderes.

Kjernekraftvekene klarer ikke lenger å overholde temperaturkravene for kjølevannet de slipper ut. Om de opprettholder produksjonen på dagens nivå samtidig som kravene til kjøling opprettholdes, kan det føre til sammenbrudd, skriver flere internasjonale tidsskrifter.

Problemene rammer ikke bare atomkraftverk, men også andre kraftprodusenter som er avhenig av vannkjøling.

Et kjernekraftverk i Bayern skal ifølge International Herald Tribune ha fått tillatelse til å øke temperaturen fra 28 til 30 grader celsius på vannet som slippes ut.

Slike tillatelser er også gitt i Frankrike. Electricité de France vil søke om å få øke temperaturen for opp til en tredjedel av sine 58 reaktorer.

Mellom 70 og 80 prosent av Frankrikes elektrisitetsforsyning kommer fra kjernekraftverk, til sammen 19 stykker. 12 av disse er plassert i de varmeste delene av landet og trenger store mengder vann for å unngå driftsproblemer og for å gi full effekt.

Electricité de France skriver i en pressemelding at temperaturen i Seinen ved Paris steg fra 23 grader 31. juli til 27,2 grader 10. august. Dette førte til at et kullkraftverk er stanset.

Le Figaro skriver at kjølevannet flere steder holder fem grader høyere temperatur når det tas inn enn normalt, samtidig som mengden tilgjengelig vann er sterkt redusert.

Flere ekspertuttalelser i europeiske nyhetsbyråer og aviser peker på at verken kraftforsyningen eller distribusjonsnettet i Europa er bygget for, eller tåler, slike temperaturer.

Electricité de France sier i en pressemelding at denne sommerens hetebølge kan føre til store endringer i kraftforsyningen til Europa.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.