FORUM

Hett bare for kjernekraftverk?Dette fordi vannet i elvene allerede var oppvarmet så mye av solen at en videre oppvarming ved bruk som kjølevann ville ført til for høy temperatur i elvene. Noe lignende kunne vi også lese i TU nr. 27/03 under tittelen " Hett for kjernekraft".

Det skapes et inntrykk av at dette er et problem som bare rammer kjernekraftverk, men det er feil. Alle varmekraftverk, også de som blir fyrt med kull, olje, gass eller biobrensel, og som bruker vann fra elver for direkte kjøling, er berørt av dette problemet. TU refererer også ganske riktig i en kort setning at et kullkraftverk i Frankrike ble stanset.

De fleste kjernekraftverk trenger imidlertid ikke store vannmengder fra elver til kjøling, men bruker kjøletårn. Dampen som stiger opp fra et såkalt vått kjøletårn dannes når spillvarmen blir overført til luft. Vannforbruket er ca. 1 m 3/s for de største kraftverkene (1400 MW), noe som ikke representerer noe som helst problem for elvene. Når TU kommenterer et Bellona-bilde med "vannet i Europas kjøletårn blir rett og slett for varmt", så er det rett og slett ikke riktig.

TU skriver videre at 12 av 19 av Frankrikes kjernekraftverk "er plassert i de varmeste delene av landet og trenger store mengder vann for å unngå driftsproblemer og for å gi full effekt". Det høres jo ganske alvorlig ut at en så stor andel av Frankrikes kjernekraftverk, som i 2002 bidro med 78 prosent til elektrisitetsforsyningen i dette landet, skal være berørt av hetebølgen. Men ifølge OECDs Nuclear Energy Agency har Frankrike 59 kjernekraftverk, og da stiller det seg litt annerledes.

Wolfgang Wiesenack

Halden

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.