ENERGI

Heten belaster kraftsystemene

Toppbelastningen i Europa og USA kommer seint på ettermiddagen, da heten og luftfuktigheten er størst.
Toppbelastningen i Europa og USA kommer seint på ettermiddagen, da heten og luftfuktigheten er størst. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Atle Abelsen
24. juli 2006 - 11:30

I Storbritannia har det nasjonale nettselskapet National Grid nettopp kansellert en alarm om at rekordetterspørselen etter elektrisk energi kan føre til et sammenbrudd i strømforsyningen.

Men de opprettholder advarslene mot den vedvarende belastningen på nettet.

I USA har de syv største nettoperatørene meldt om rekordetterspørsel sist uke.

Luftkondisjonering

I motsetning til i Norge, er det om sommeren etterspørselen etter elektrisk energi er størst i USA, Europa og i størstedelen av verden.

Dette skyldes at de varmer opp bygningene med olje, kull og gass om vinteren, mens vi for en stor del bruker elektrisiteten til oppvarming.

Om sommeren, derimot, går amerikanernes og europeernes luftkondisjonering for fullt.

Tysk hjelp

Britene slo alarm tirsdag 18. juli om den forestående kraftkrisen, men har avklart situasjonen gjennom en kriseavtale med tyske RWE som fyrte opp et dyrt og forurensende oljefyrt kraftverk for anledningen. På denne måten fikk britene tilgang til 793 ekstra megawatt til å avkjøle seg.

I USA kunne de sju største regionale nettoperatørene, som representerer to tredeler av forbruket, melde om en ny forbruksrekord sist uke.

Belastningen kom opp i 483.233 MW på det meste. Den gamle toppnoteringen var på 475.717 MW.

Nettoperatørene melder om en anstrengt situasjon, men at samarbeidet og de ordinære tiltakene var tilstrekkelig for å håndtere situasjonen denne gang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.