IT

Herfra skal Rio de Janeiro håndtere fotball-VM

Bygget beredskapssenter på 6 måneder.

Det IBM-utviklede beredskapssenteret kom på plass i løpet av seks måneder.
Det IBM-utviklede beredskapssenteret kom på plass i løpet av seks måneder. Bilde: IBM
29. mai 2014 - 17:00

Etter en dødelig flom i Rio De Janeiro i 2010 bestemte ordfører Eduardo Paese å styrke beredskapen i byen ved å koordinere innsatsen til alle byens etater på ett sted.

Det IBM-utviklede beredskapssenteret kom på plass i løpet av seks måneder. Her blir store mengder data, som trafikkdata, sosiale medier og værdata analysert, slik at man skal kunne oppdage katastrofer før de oppstår.

Det kan trengs. Det er ventet en halv million besøkende under sommerens VM, og en sterk misnøye mot VM-maskineriet i befolkningen gjør at myndighetene frykter sterke protester.

Kronikk: Dette ødelegger IT-prosjektene

Analyserer sosiale medier

Porgramvare-plattformen IBM har utviklet kalles Intelligent Operations Center og gir ledelsen i en by tilgang på et grensesnitt for krisehåndtering, offentlig sikkerhet, sosialtjenester, transport og vann, blant annet.

Systemet er lagd for å håndtere de enorme mengdene data som til en hver tid genereres i en by, inkludert menneskers følelsemessige reaksjon på hendelser i byen på sosiale medier.

I beredskapssenteret i Rio De Janeiro sitter folk fra 30 offentlige etater, samt service- og transportselskaper side om side, i et rom inspirert av NASAs kontrollsentere. På store skjermer får de feed fra 400 overvåkningskameraer, kartinformasjon, værsimuleringer, nyhetsoppdateringer og informasjon fra sosiale medier.

Et viktig poeng med plattformen er at den skal kunne implenteres raskt og billig i byer, også de med begrensede IT-ressurser.

Les også: Nå skal alt NRK-innhold gjøres digitalt og søkbart

I beredskapssenteret i Rio De Janeiro sitter folk fra 30 offentlige etater, samt service- og transportselskaper side om side, i et rom inspirert av NASASs kontrollsentere.
I beredskapssenteret i Rio De Janeiro sitter folk fra 30 offentlige etater, samt service- og transportselskaper side om side, i et rom inspirert av NASASs kontrollsentere.

Protester

Under fotball-VM er det vinter i Rio De Janeiro. Da blir det menneskemasser, og ikke vannmasser som skal håndteres.

Korrupsjon og dårlige offentlige tjenester gjør misnøyen med et sportsarrangement til 90 milliarder kroner er stor. Landet har nylig vært rammet av streiker og trafikkkaos, og kraftige protester hvor politet har brukt tåregass. Myndighetene er smertelig klar over at det også kan skje under VM.

Om det nye  lavkost-senteret gjør at byen kan avvikle VM på en trygg måte, gjenstår å se.

Les også: Noen it-sjefer vet ikke hva big data er  

Bør tenke helhetlig

Harry van Dorenmalen er styreleder i IBM i Europa, og var nylig i Norge for å fortelle IT-næringen om hvordan IBM jobber med myndighetene i byer rundt om i verden.

Hans budskap var at myndighetene i Norge bør bli flinkere på å tenke helhetlig når man skal bruke IT til å løse samfunnets oppgaver, og at vi er for opptatt av at løsningene skal utvikles her hjemme.

– Trikset når man skal bygge et moderne operasjonssenter er å integrere alle byens oppgaver, enten det er sikkerhet, helse eller annet. De fleste byer satser kun på ett område av gangen, sier van Dorenmalen til Teknisk Ukeblad.

Van Dorenmalen mener at overvåkningen som foregår i beredskapssenteret ikke er en trussel mot personvernet hos innbyggerne i Rio.

– I teknologirevolusjonen er det mange fordeler, men også bieffekter. Vi må snakke om utfordringene rundt personvern og nettsikkerhet. Men mange bruker dette som grunn til å ikke benytte teknologien til å bevege seg videre. Vi går aldri på akkord med private data.

Les også:

Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

Norge får Nordens beste anlegg for hemmelige data

Er vi klare for pengetransaksjoner via Facebook?  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.