INDUSTRI

Her sprenger Forsvaret fregatten i fillebiter

Se video: Naval Strike Missile ble for første gang avfyrt med skarpt stridshode fra et marinefartøy i natt.

5. juni 2013 - 13:22

Natt til i dag avfyrte Forsvaret for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy.

Det skriver Avisa Nordland.

Missilet ble avfyrt mot den utfasede fregatten KNM Trondheim i rakettskytefeltet utenfor Andøya.

Teknisk evaluering

– Dette er en teknisk evalueringsskyting som vil gi oss verdifulle data i det videre arbeidet frem til NSM overleveres til Sjøforsvaret, forteller prosjektleder Stig Klynderud i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) i en pressemelding.

Det nye sjømålsmissilet er et svært høyteknologisk missil, og nattens evalueringsskyting var første skyting med skarpt stridshode fra et marinefartøy. Skytingen gikk som planlagt, sier Klynderud.

NSM ble startet opp som utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål.

Les også: Her er F-35 med JSM under vingen

Forsvaret avfyrte for første gang norsk sjømålsmissil med skarpt stridshode i natt. Skadene på målfartøyet er som forventet, og ryddingen har gått etter planen, forteller Klynderud.
Forsvaret avfyrte for første gang norsk sjømålsmissil med skarpt stridshode i natt. Skadene på målfartøyet er som forventet, og ryddingen har gått etter planen, forteller Klynderud.

Skarpt stridshode

FLO skal gjennomføre i alt 8 missilfyringer, men dette er den eneste som gjennomføres med skarpt stridshode i evalueringsprogrammet. Resultatene blir analysert og brukt i evaluering av NSM.

De nye norskutviklede sjømålsmissilene representerer en helt ny kapasitet for Forsvaret, vil være hovedvåpensystemet om bord på Sjøforsvarets Fritjof Nansen-klasse fregatter og Skjold-klasse korvetter de nærmeste 20-25 årene.

Les også: Norge kan ha 20 års forsprang med dette missilet

Nyutviklet stridshode

Missilet har nyutviklet stridshode av samme størrelse og vekt som de eldre Penguin-missilene, men det er mer effektivt og slagkraftig.

I tillegg har NSM en passivt termisk bildedannende søker, hva som betyr at missilet styrer seg inn mot og registrerer varmeutstråling over et stort område, og deretter vurderer målet selv.

På denne måten kan det blant annet skille mellom ulike fartøy og unngå å treffe sivile fartøy. Missilet skal i følge produsenten ha en rekkevidde i overkant av 185 km.

De nye sjømålsmissilene representerer en helt ny kapasitet for Forsvaret, og er i bruk av Sjøforsvaret på de nye fartøyene i Skjold- og Nansenklassen.
De nye sjømålsmissilene representerer en helt ny kapasitet for Forsvaret, og er i bruk av Sjøforsvaret på de nye fartøyene i Skjold- og Nansenklassen.

Spesialtilpasset

NSM er spesielt tilpasset norske krav og behov, og bidrar til en klar styrking av Norges forsvarsevne, samt en betydelig modernisering av Sjøforsvaret.

I forkant av testskytingen er det gjort forberedelser for å sikre at skytingen ble gjennomført på en forsvarlig måte.

Blant annet er målfartøyet grundig rengjort, og alt av oljer og kjemikalier er fjernet.

– Prosjektet har underveis hatt en god dialog med miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Troms og med Fiskarlaget Nord, sier Klynderud.

Umiddelbart etter skytingen ble det iverksatt opprydding rundt målfartøyet.

– Vi har hatt havariteam og eksplosiveksperter stående klar for å rykke inn. Skadene på målfartøyet er som forventet, og ryddingen har gått etter planen, forteller Klynderud.

Les også:

Disse skal beskytte den amerikanske hæren i Afghanistan

Kongsberg trenger 40 nye rakettforskere

Her smeller Norges nye supervåpen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.