OLJE OG GASS

Her skal det forskes på økt oljeutvinning

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. sep. 2013 - 12:41

Før helgen ble det besluttet at det nye forskningssenteret for økt oljeutvinning legges til Universitetet i Stavanger (UiS).

Senteret skal ifølge OED utvikle kunnskap og teknologi for å øke utvinningsgraden ut over det som ligger i dagens vedtatte planer for drift av feltene.

Økt utvinning er blant hovedfokuset til både Oljedirektoratet og oljeselskapene.

Statoil håper på samarbeid

Olje- og energidepartementet støtter senteret med 10 millioner kroner i året over fem år. Senteret skal medfinansieres av næringslivet, ifølge OED.

Senteret er en oppfølging av Petroleumsmeldingen, og midler ble utlyst av Norges Forskningsråd våren 2013. I tillegg til Universitetet i Stavanger var også SINTEF Petroleumsforskning i Trondheim og UNI Research i Bergen blant søkerne.

Statoil på sin side er i full sving med å bygge sitt senter for økt utvinning på Rotvoll, utenfor Trondheim. Ifølge IOR-koordinator i Statoil, Thom van der Heijden, er selskapet glade for at myndighetene satser på økt utvinning.

– Vi trenger kompetanse på en del metoder, og vi trenger samarbeid. Dette blir enda viktigere i tiden som kommer, både med myndigheter og med leverandører. Vi synes dette initiativet fra myndighetene er godt, og håper at samarbeidet blir bra, sier van der Heijden.

Les også: Slik blir Norge uten ny olje

300 milliarder kroner

Olje- og energiminister Ola Borten Moe pekte på at det ligger voldsomme verdier ved å øke utvinningen på norsk sokkel.

– Økt utvinning fra olje- og gassfeltene våre er av avgjørende betydning. En økning i utvinningsgraden på bare en prosent, vil med dagens oljepris gi en ekstra bruttoinntekt på over 300 milliarder. At dette er viktig sier seg selv. En investering i utvikling av ny kunnskap og teknologi på dette området sikrer store inntekter til fellesskapet. Universitetet i Stavanger hadde i følge Forskningsrådet den sterkeste søknaden, og jeg ser fram til å følge etableringen av senteret, uttalte olje- og energiminister Ola Borten Moe da plasseringen av senteret ble kjent.

Bergen gratulerer

Forskningsselskapet Uni Research var blant søkerne til å få det nye senteret. De er tydelige på at de kommer til å fortsette jobben med økt utvinning.

– I Bergen vil arbeidet med økt oljeutvinning fortsette, selv om det nye nasjonale senteret blir lagt til Stavanger. Vi gratulerer miljøet i Stavanger, som har kommet seirende ut av dette. Vi vil fortsette vår forskning på økt oljeutvinning, og vi ser frem til å samarbeide med senteret som etableres, sier forskningsdirektør Arne Skauge i Uni CIPR, en avdeling i forskningsselskapet Uni Research.

Les også:

Robotteknologi skal gi økt utvinning

1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel  

Se hvordan de styrer ROV-en fra land  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.