SOLENERGI

Her skal de bygge verdens første by drevet på solenergi

På størrelse med Manhattan.

Kloss oppå et naturreservat, planlegges USAs første by kun drevet av solenergi. I hvert fall om dagen.
Kloss oppå et naturreservat, planlegges USAs første by kun drevet av solenergi. I hvert fall om dagen. Bilde: Kitson&Partners
21. mai 2016 - 21:36

En bærekraftig by med 19.500 husstander drevet på solenergi, uten et eneste solpanel på hustakene. 

En gedigen solpark, som kan forsyne 50.000 innbyggere med solenergi 24 timer i døgnet.

Det er visjonen for Babcock Ranch, en by i nærheten av Fort Myers, Florida, USA.

I øyeblikket er byen på tegnebrettet, men første spadetak er planlagt i nær framtid for byen, som skal ligge over et område på 72 kvadratkilometer, omtrent samme størrelse som Manhattan.

Flytter inn i 2017

Eiendomsutviklingsselskapet Kitson & Partners startet planleggingen av den solenergi-drevne byen så langt tilbake som 2006, men la en lang periode planene på is som følge av økonomiske nedgangstider.

I slutten av april avslørte imidlertid selskapet at det er ny framdrift i planene, og kom med nye detaljer om byplanleggingen:

Første byggetrinn i Babcock ranch skal ifølge selskapet stå klart i 2017 og vil omfatte 1.100 boliger, både for små og store familier.

Til syvende og sist er altså visjonen at 50.000 innbyggere skal bo i den solenergi-drevne byen. 

Byen skal legge til rette for at innbyggerne kan leve så miljøvennlig som mulig: 

  • Byen skal tilpasses førerløse biler, som skal kunne stå for det offentlige kollektiv-tilbudet til innbyggerne i framtiden.
  • Boligene skal sentreres rundt sentrum slik at folk flest skal kunne sykle til jobben.
  • Full bredde i utdanningsmuligheter, alt fra tidlig læring til høyskolenivå, med gode fjernundervisningsmuligheter. 
  • Infrastruktur med innebygde smart grid distribusjonsteknologier, som skal gjøre el-forbruket mest mulig effektivt, og senke kostnader for innbyggere og bedrifter.
Den nye byen Babcock Ranch er under planlegging like ved Fort Meyers og Mexico-gulfen. <i>Foto: Kitson&amp;amp;Partners</i>
Den nye byen Babcock Ranch er under planlegging like ved Fort Meyers og Mexico-gulfen. Foto: Kitson&amp;Partners

Solstrøm og naturgass

Byen skal forsynes med solenergi fra dag en.

Allerede i år skal Florida Power & Light etter planen bygge den gigantiske solparken med 350.000 solpaneler og en installert effekt på 74,5 megawatt.

  • Solparken vil ikke forsyne byen direkte, men forventes å produsere mer elektrisitet enn både husstander og kommersielle bygg vil trenge, ifølge Global Construction Review.

Når solen går ned, vil energiforsyningen baseres på naturgass.

– Når du skrur lyset på på dagtid i Babcock ranch, vil den forsynes med solenergi, og når solen går ned om kvelden, vil den forsynes med naturgass, sier utvikler, styreleder og direktør Syd Kitson i Kitson & Partners til Autoblog, og konkluderer med at byens energiløsning blir den reneste i USA. 

På sikt er planen at byen skal bli mindre og mindre avhengig av strømnettet.

Slik vil den kommende solparken se ut. Illustrasjon. <i>Foto: Kitson&amp;amp;Partners</i>
Slik vil den kommende solparken se ut. Illustrasjon. Foto: Kitson&amp;Partners

Batterier

– Den hellige gral for fornybar energi er å finne ut hvordan man kan lagre den, så man ikke trenger å ty til nettet om natten. Vi snakker med flere selskaper om hvordan vi kan gjøre nettopp det, til og med i nabolags-skala nesten som et mikrosamfunn-aktig system, sier Kitson.

Solkraftparken, FPL Babcock Ranch Solar Energy Center, vil beslaglegge et område på 1,8 kvadratkilometer, som tilsvarer omtrent halvparten av arealet avsatt til innsjøer og grøntareal.

Grenser til naturreservat

I bykjernen skal det bygges fitness-senter, kafé, utdanningsinstitusjoner og fasiliteter for utendørsaktiviteter. Ved sjøsiden kommer det en restaurant. 

Ideen om Babcock Ranch ble født i forbindelse med etableringen av naturreservatet Babcock ranch preserve, som kom i stand gjennom et offentlig-privat samarbeid mellom Kitson & Partners, statlige myndigheter i Florida og lokale myndigheter.

Babcock Ranch vil grense til det 302 kvadratkilometer store naturreservatet.

  • Les mer om solenergi her.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.