MASKINER & UTSTYR

Her ser du verdens første helelektriske geotekniske borerigg

Multiconsults nye borerigg med elektrisk batteri som kraftkilde, er antagelig den første i sitt slag i verden.

Multiconsults hybridrigg, GM 100 GT Hybrid, kan kobles direkte på byggestrøm eller elektrisk batteri, og kan også bruke kjøres på biobasert drivstoff.
Multiconsults hybridrigg, GM 100 GT Hybrid, kan kobles direkte på byggestrøm eller elektrisk batteri, og kan også bruke kjøres på biobasert drivstoff.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
19. okt. 2022 - 15:41

- Så vidt vi kjenner til er det første gang i verden at en geoteknisk borerigg bruker batteri som energikilde. Vi er veldig fornøyd med nå å være i gang med helelektriske grunnundersøkelser som er utslippsfrie og fører til mye mindre støy for nærmiljøet, sier Vidar Baafjord, seksjonsleder for grunnundersøkelser i Multiconsult.

Første oppdrag for nyanskaffelsen var på Øvre Slettheia i Kristiansand, som skal være en utslippsfri byggeplass. Her ble de helektriske geo- og miljøtekniske grunnundersøkelsene gjennomført.

Multiconsults hybridrigg, GM 100 GT Hybrid, kan kobles direkte på byggestrøm eller elektrisk batteri, og kan også bruke kjøres på biobasert drivstoff. Boreriggen er dermed tilnærmet utslippsfri i drift, og har satt en ny standard for anleggsmaskiner.

- Vi ønsker å være med på å utvikle hele næringen, og i dette tilfellet geotekniske undersøkelser, i en mer bærekraftig retning. Nå har vi testet ut løsningen med å utføre geotekniske undersøkelser med borerigg drevet av batteri, og det gjør det enda enklere å tilby denne løsningen til alle andre som vil gjennomføre slike undersøkelser på den mest miljøvennlige måten, sier Ole Aabel Tryggestad, avdelingsleder for geo datafangst i Multiconsult.

Boreriggen er levert av det finske selskapet Geomachine OY, via servicepartner PTO Teknikk AS. Leverandør av batteri er Eviny.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.