BETONG

Her ser du det største betongrøret som noen gang er brukt på et veiprosjekt i Norge

I tillegg til størrelsen, jubler betongrørprodusenten over en eventyrlig vekst det siste tiåret.

På E6 mellom Jaktøyen i Melhus og Sentervegen ved City Syd i Trondheim legges DN 3000 ig-falsrør. Det er første gang i Norden som det brukes slike rør i et veiprosjekt.
På E6 mellom Jaktøyen i Melhus og Sentervegen ved City Syd i Trondheim legges DN 3000 ig-falsrør. Det er første gang i Norden som det brukes slike rør i et veiprosjekt. Foto: Mona Sprenger
Mona Sprenger
12. apr. 2019 - 07:00

Like utenfor Trondheim er ny E6 under ferdigstilling. Her har DN 3000 ig-falsrør blitt lagt.

– Det er første gang i Norden brukes ig-falsrør DN3000 betongrør i et vegprosjekt. Rørene er så store at de blir definert som en brukonstruksjon, forteller Erik B. Dye i Basal.

Hele VA-sektoren i Norge har hatt en sterk vekst de siste årene. Mye takket være mange veiprosjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
– I dag er Norge blant de europeiske landene med de mest moderne betongfabrikkene. Det bidrar til ytterligere kvalitetsheving, sier Erik B. Dye daglig leder i Basal.
– I dag er Norge blant de europeiske landene med de mest moderne betongfabrikkene. Det bidrar til ytterligere kvalitetsheving, sier Erik B. Dye daglig leder i Basal.

– Likevel er veksten vi har hatt spesiell. Våre eiere har klart å ta en klar markedsposisjon i konkurranse med plastrør-industrien. Dette i en tid hvor konkurrentene har hatt en ubetydelig økning.

Basals betongprodusenter har økt omsetning med hele 400 prosent i perioden 2001 til 2018.

– Det er en eventyrlig vekst, sier Erik B. Dye, daglig leder i Basal.

Fra motgang til suksess

Basal eies av 18 produsenter og leverandører av VA-produkter i Norge og er store på produksjon av avløpsrør, løsninger for fordrøyning, infiltrasjon og overvannshåndtering, samt vannkummer og renneløpskummer. Da Basal ble stiftet i 2001 var den norske betongindustrien nesten i knestående.

– I denne perioden ble plastindustrien kjøpt opp av utenlandske aktører med betydelige ressurser. Grossistene eies også av internasjonale selskaper. Mot disse internasjonale eierne ble de norske betongvareprodusentene små, hver for seg. Sammen har vi klart å snu denne utviklingen, forteller Dye.

– I dag er Norge blant de europeiske landene med de mest moderne betongfabrikker. Dette bidrar til ytterligere kvalitetsheving, sier han.

Satser på prefabrikerte vannkummer

Basals eierbedrifter satser nå for fullt på prefabrikerte vannkummer.  Vannkummene monteres innomhus under kontrollerte forhold etter ekstremt strenge standarder, og av personell med høy kompetanse.

– Løsningen vil effektivisere byggeprosessen til entreprenører landet rundt. De får en komplett løsning som er helt ferdig montert. De får én faktura og levering til avtalt tid. Og de får en garantert trygghet om at dette er prefabrikkert og montert under strenge standarder, sier Dye.

Strengt kvalitetsregime

Basals hovedoppgave er å utarbeide felles produktløsninger og standarder, inngå felles innkjøpsavtaler og utarbeide felles profilerings- og markedsmateriell for kjeden.

– I Basal utvikler og utveksler vi gode løsninger. Det rår et strengt kvalitetsregime. Samtlige produsenter er underlagt krevende internkontroll, og tredjepartskontroll av Kontrollrådet. På salgssiden er det full og reell konkurranse mellom bedriftene. Salget fra betongprodusentene foregår i hovedsak utenom grossistleddet, sier Dye.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.