INDUSTRI

Her prøver roboten å bygge en Ikea-stol

«Robotenes månelanding».

Studenter ved universitet i Singapore forsøker å lage en robot som kan gjøre monteringsoppgaver på egen hånd.
Studenter ved universitet i Singapore forsøker å lage en robot som kan gjøre monteringsoppgaver på egen hånd. Bilde: Ikea/Suarez-Ruiz/Pham
Marius ValleMarius ValleJournalist
1. okt. 2015 - 20:01

Det kan kanskje virke som en ganske triviell oppgave for oss mennesker, men en oppgave som å sette sammen et Ikea-møbel er så godt som uløselig for en robot.

Å programmere en industrirobot til å gjøre én eller flere oppgaver i forbindelse med montering av møbler er ikke noen utfordring, men om roboten selv skal finne ut hvordan ting skal monteres sammen blir det med ett verre.

Det blir robotenes ekvivalent til vår månelanding, skriver MIT Technology Review, som omtaler et prosjekt satt i gang av Francisco Suárez-Ruiz og Quang-Cuong Pham ved Nanyang Technological University i Singapore.

Les også: Her bygger dronene ei bru som kan holde oppe mennesker

Robot som kan sette sammen Ikea-møbel

De har som mål å utvikle en robot som klarer å sette sammen en Ikea-stol, og har publisert resultatene sine så langt. Foreløpig har de en vei igjen å gå.

De har benyttet to industrirobotarmer som kan bevege seg i seks akser, og grep som kan plukke opp og plassere objekter. Disse har i tillegg sensorer som avgjør hvor kraftig de dytter objekter mot hverandre, og 3D-robotsyn i form av seks kamera.

I en video (se den nederst på siden) demonstreres plassering av en treplugg i en sponplatebit. Dette er en oppgave som krever presisjon. Systemet klarer ikke ved hjelp av kamera å avgjøre hvor hullet pluggen skal settes i befinner seg, siden hullet er lite. Roboten må derfor «føle» seg frem i flere retinger før den finner riktig posisjon. Å bygge en stol på denne måten vil med andre ord ta lang tid.

Finmekanikk er også et problem. Kamerasystemet har en posisjonsnøyaktighet på tre millimeter. Du kan selv forsøke å sette inn en treplugg tre millimeter fra hullet. Så selv relativt avansert teknologi vil slite med denne oppgaven dersom roboten ikke er programmert til å vite nøyaktig hvor biten skal plasseres.

Les også: Norsk robot løser en av de tyngste jobbene for bygningsarbeidere

Den første av mange oppgaver

Likevel har roboten løst den første av mange vanskelige oppgaver, og arbeidet med den skal fortsette til den kan sette sammen hele stolen på egen hånd.

Et annet stort problem med roboten er at mennesker ikke kan være i nærheten mens den jobber. Det er en reell fare for at den kan komme til å skade folk som kommer for nærme.

Målet er å bidra til å lage et rammeverk for fremtidige roboter som kan utføre monteringsoppgaver i den virkelige verden. I industri kan slike roboter brukes til å utføre en rekke forskjellige oppgaver, uten behov for rekonfigurering eller spesialisering.

Om noe demonstrerer prosjektet hvor langt unna roboter egentlig er fra å overta menneskers oppgaver i den virkelige verden.

Les også: Ny murer-robot kan sette opp et hus på to dager

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.