OLJE OG GASS

Her kåres vinneren

Ingeniørbragd, jury, Per Terje Vold, Finn Langeland, Tommy Rudihagen, Sverre Larsen, Paul Chaffey.
Ingeniørbragd, jury, Per Terje Vold, Finn Langeland, Tommy Rudihagen, Sverre Larsen, Paul Chaffey.Bilde: Trond Gram
Trond Gram
18. des. 2008 - 07:08

Teknisk Ukeblads lesere, og en jury bestående av toppene i norske teknologinæringer og forskningsinstitusjoner, avgjorde årets kåring.

Kongsberg Intellifield samlet flest stemmer totalt, men det var på ingen måte avgjort før i siste sekund. Jurymedlemmene hadde ulike favoritter, særlig Metallkraft i tillegg til vinneren, mens leserne hadde sin favoritt, Fundo Wheels.

– Jeg har sansen for Kongsberg Intellifield. De industrialiserer et konsept som er et godt svar på oljeindustriens utfordringer, noe som er en betydelig fordel i et kjøpekraftig marked. Metallkraft har åpenbart en teknologi som blir viktigere og viktigere i årene som kommer. Atmel har gjort en genistrek gjennom å finne opp mikroprosessorer som bruker så mye mindre energi enn konkurrentene, sier NTNU-rektor Torbjørn Digernes.En stille revolusjon

– Jeg har Metallkraft som favoritt. Metallurgien er gammel, men det å gå fra metallindustri til moderne tynnfilm er spennende. Det å få til disse metallprosessene er det norsk metallindustri er bygget rundt, og hvor vi i dag er verdensledende, sier Erik Skjelbred i Energibedriftenes Landsforening.

Administrerende direktør i Oljebedriftenes landsforening, Per Terje Vold, er tindrende klar på hvem som er hans favoritt:

– Jeg mener Kongsberg Intellifield er et godt software konsulentfirma som har spesialisert seg på integrerte operasjoner, sier han.

Vold mener integrerte operasjoner er en stille revolusjon som har med fremtiden på norsk sokkel å gjøre.

– Nintendo-generasjonen er nå på integrerte operasjoner, og utfører gode beslutninger i sanntid. Det er voldsomme verdier å spare når man gjør dem i sanntid, sanntid er nøkkelen for det hele, sier han.– Setter en standard

Finn Langeland i Norsk Industri er like kategorisk.

Han kaller Kongsberg Intellifield et strålende eksempel på en innovativ og fremtidsrettet norsk virksomhet som gjennom utrettelig og målrettet arbeid har fått til teknologigjennombrudd i verdensklasse.

– Bedriften dokumenterer hva norsk industri og ingeniørkunst kan utrette. Konkurransen om årets pris var knallhard. Mange gode kandidater ble presentert for juryen. Når jeg for min del konkluderte med Kongsberg Intellifield, var det ikke minst den kjensgjerning at bedriften setter en standard som vi vet at også andre vil strebe etter å nå, sier han.