IT

Her får Lærdal 4G ett år tidligere enn planlagt

Mobilmasten uskadd etter katastrofen.

Mannskap fra Eltel strekker kabler fra Telenors mobile container og opp i mobilmasten som overlevde storbrannen i Lærdalsøyri.
Mannskap fra Eltel strekker kabler fra Telenors mobile container og opp i mobilmasten som overlevde storbrannen i Lærdalsøyri. Bilde: Telenor
22. jan. 2014 - 10:44

– Det er litt feil å kalle det flaks, men likevel: Masten på basestasjonen i Lærdalsøyri kan brukes. Dermed får vi mye bedre signaler enn ventet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen hos Telenor.

Sammen med teknisk direktør Guttorm A. Hansen holder han oppsyn med arbeidet med å få i gang mobil- og fastnett-trafikken i området etter storbrannen som la store områder i ruiner i helgen.

De har også deltatt i dagens krisemøte i kommuneledelsen onsdag morgen.

Les også: Hovedstrømlinjen til Lærdal er ødelagt

Containere

Telenors sentral gikk tapt i flammene. I går fikk man fraktet to containere med beredskapsutstyr inn til Lærdal.

Den ene inneholder en basestasjon for 2G, 3G og 4G mobilkommunikasjon.

Den andre rommer utstyr for fasttelefoni og fast bredbånd.

– I løpet av dagen håper vi å ha full kapasitet på plass i mobilnettet. Fastnett og fast bredbånd kan ta mellom én og tre dager, sier Hansen til Teknisk Ukeblad.

To containere med henholdsvis fast- og mobilt beredskapsutstyr er på plass i Lærdal. Fastnett-containeren i forgrunnen. Telenor

Bedre enn før

Utstyret får strøm fra dieselaggregater, mens det faktisk får signaler fra fiber som ligger intakt i bakken.

– Den har entreprenørselskapet Eltel gravd opp og koblet seg på, forklarer dekningsdirektør Amundsen.

Dermed sitter Lærdal snart med en mobildekning samfunnet her ikke har hatt tidligere, inkludert 4G-dekning ett år før planlagt utbygging.

– Nå som en basestasjon for 4G er på plass midlertidig, forblir det slik dekning her. Permanent utstyr har vi bestilt i dag, sier Amundsen.

Les også: – For lite strømreserver i det nye nødnettet

For Telenor og dekningsdirektør Bjørn Amundsen er storbrannen i Lærdal den største utfordringen de har hatt i et lokalsamfunn. Telenor

Omfattende

Arbeidet med å få fastnettet opp og gå er en mer omfattende prosess. Linjene fra alle abonnenter må inn gjennom containeren og kobles mot sentralutstyret.

– Her er det mye håndarbeid med å snore kobberkabler, sier Guttorm A. Hansen.

Inntil videre er fasttelefoner på kritiske punkter viderekoblet til mobile linjer. Det dreier seg om sentrale bygg som sykehuset og rådhuset.

Les også:

Snart vil de fleste mobiler lese fingeravtrykk

Skal innføre høyhastighets nett og videostrømming til fotballkampen

Norske elever løste åtte millioner spill-likninger på fem dager  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.