MOBIL

Her er Windows 8 RT-brettene

Lyst på et nettbrett med Windows? Her er de du kan velge mellom.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. okt. 2012 - 11:20

Windows RT

Windows RT er en versjon av Windows 8 laget for å kjøre på ARM-prosessorer. Denne versjonen er en "lettversjon" av Windows 8, og kjører kun apper lastet ned gjennom app-butikken Windows Store.

I motsetning til de andre verjsonene går det ikke an å kjøpe Windows RT som frittstående operativsystem. Det blir dermed bare å finne forhåndsinstallert på nettbrett og PC-er.

Windows RT leverers med Microsoft Office forhåndsinstallert.

Windows Media Player er ikke forhåndsinstallert.

I morgen slipper Microsoft offisielt sitt nye operativsystem Windows 8. Med den nye versjonen kommer også de første trykkskjermvennlige nettbrettene med Windows.

Det kommer i hovedsak til å lanseres to typer Windows-brett: De med fullversjonen av Windows 8, og de med Windows 8 RT-utgaven.

LES OGSÅ: Hybridene som får oss til å glede oss til Windows 8

RT-utgaven av Windows 8 er enkelt forklart den versjonen som kjører på samme type prosessor som mobiltelefoner, iPad og Android-nettbrett. Det betyr at vanlige Windows-programmer ikke kan kjøre på disse. Apper til disse brettene blir tilgjengelig via Microsofts app-butikk Windows Store.

Til gjengjeld følger Microsoft Office med som standard.

Det er gode grunner til å velge et nettbrett med Windows RT. Dersom du først og fremst skal bruke det til surfing og underholdning får du god batteritid og mindre og lettere brett enn med de som kjører fullversjonen av Windows 8.

LES OGSÅ: Apple lanserer iPad Mini

Minstekrav

Videre kan du være sikker på at maskinvaren oppfyller noen minimumskrav. Som på Windows Phone må produsenten oppfylle noen spesifikasjoner for å utstyre nettbrettene sine med Windows RT.

Brettene må ha fem taster: Strøm, rotasjonslås, Windows-tast, volum opp og volum ned.
Multitouch: Alle brett må støtte berøring av minimum fem fingre samtidig.
GPS: Dersom brettet støtter mobilnett, må det også støtte AGPS.
Skjerm: Minst 1366 x 768 pikslers oppløsning.
NFC: Alle brett med NFC må ha indikatorer som viser hvor NFC-antennen ligger. 
Minne: Minimum 10 GB tilgjengelig minne for brukeren.
Grafikk: Må støtte Direct3D 10 med WDDM 1.2.
Kamera: Minimum 1280 x 720 piksler (HD-oppløsning).
Sensorer: Alle brett må ha omgivelseslyssensor, aksellerometer, gyroskop og kompass.
USB: Minimum USB 2.0, og minimum en tilkobling.
Nettverk: Må støtte Wi-Fi og Bluetooth 4.0.
Lyd: Må ha høyttaler og mikrofon. 

Vi regner med at alle detaljene rundt Windows RT blir kjent ved lanseringen av Windows 8 i morgen. Dersom du er interessert i et brett med Windows RT, har produsentene allerede lansert flere alternativer.


Samsung Ativ Tab

Samsung viste frem Ativ Tab i forbindelse med sin store lansering før IFA-messen i Berlin. Dette brettet har en 10,1 tommers skjerm og oppløsningen 1366 x 768 piksler. Prosessoren har to kjerner og kjører på 1,5 GHz. Arbeidsminnet er på 2 GB.

Ativ Tab kommer med 32 og 64 GB innebygget minne, og har støtte for Micro-SD-minnekort. Videre har brettet Micro-HDMI, slik at du lett kobler det til TV, PC-skjermer og annet. 

Samsung har også utstyrt Ativ Tab med et fem megapikslers kamera på baksiden, og et 1,9 megapikslers kamera på fremsiden.

Batteriet har en kapasitet på 8200 mAh, og skal kunne spille video 12 timer i strekk. Ativ Tab er 8,9 millimeter tykt, og veier 570 gram.

Kommer i salg i november, og skal koste fra 5600 kroner.

LES OGSÅ: Her er Samsungs første med Windows Phone 8


Asus Vivo Tab RT

Asus sitt første Windows RT-brett har hakket sprekere spesifikasjoner enn Samsungs. Her får du nemlig en firekjernet Nvidia Tegra 3-systembrikke, 2 GB arbeidsminne, 64 GB lagringsminne og åtte megapikslers kamera.

Skjermen er for øvrig tilsvarende, med 10,1 tommer og 1366 x 768 pikslers oppløsning. 

Vivo Tab RT kommer i versjoner med og uten 3G, men begge har innebygget GPS. NFC er også på plass. Det hele er pakket inn i et 8,3 millimeter tykt brett som veier 525 gram.

Asus tilbyr dessuten et tastatur du kobler til brettet, slik at det blir som en bærbar PC. 

Vivo Tab RT skal koste 5400 kroner uten 3G, og 6300 kroner med 3G. Dersom du vil ha med tastaturet koster dette 1300 kroner i tillegg. Kan forhåndsbestilles i dag.

LES OGSÅ: Asus lanserer Windows 8-brett


Dell XPS 10

Som Asus har Dell satset på tastatur som kan tas av ved behov. Dette tastaturet skal ikke leveres som standard, så du kan fint kjøpe dette brettet uten.

Den har 10,1 tommers skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning, veier 635 gram og skal klare åtte timers bruk på fulladet batteri. Det hele drives av en Snapdragon S4-systembrikke med tokjerneprosessor på 1,5 GHz. 

XPS 10 skal leveres med 32 og 64 GB minne, og har minnekortstøtte. Kameraet på baksiden har fem megapiksler, mens frontkameraet har to. 

Pris og tilgjengelighet i Norge er ikke kjent, men i USA skal Dell selge XPS 10 med tastatur for 679 dollar (3900 kr), og uten for 499 dollar (2900 kr). Der borte kommer den i salg i desember, så vi antar at den ikke vil bli tilgjengelig i Norge før over nyttår.

Lenovo IdeaPad Yoga 11

Yoga 11 er egentlig ikke et nettbrett. Detter er mer en bærbar PC med Windows RT. Men skjermen kan legges flatt på baksiden, slik at du kun ser skjermen. Vi tør anta at musplaten og tastaturet deaktiveres når du snur den rundt.

Skjermen måler 11,6 tommer, og har oppløsningen 1366 x 768 piksler. Under panseret sitter en Nvidia Tegra 3-systembrikke med firekjerneprosessor. Arbeidsminnet er på 2 GB, og det vil tilbys varianter med inntil 64 GB lagringsminne.

Noen småtass er dette absolutt ikke. IdeaPad Yoga 11 veier nemlig 1,27 kg. Til gjengjeld skal batteriet klare 13 timers bruk. Kommer i salg i desember, og skal koste fra 800 dollar i USA (4600 kr). Norgesplanene er ikke kjent, men den skal selges i Europa.

Microsoft Surface RT

RT-utgaven av Microsofts Surface-nettbrett har allerede kommet i salg via forhåndsbestillinger. Foreløpig har ikke Microsoft sagt noe om når det skal komme i salg i Norge, men vi antar at det dukker opp også her etterhvert.

Surface RT har 10,6 tommers skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning. Den har en Nvidia Tegra 3-systembrikke med firekjerneprosessor, og 2 GB arbeidsminne. Den kommer i varianter med 32 og 64 GB lagringsminne, og har støtte for MicroSD-minnekort.

Det er ellers kamera foran og bak (720p), støtte for HDMI, og USB-tilkobling. Batteriet skal klare åtte timers bruk.

Prisene er i Tyskland starter på 3500 kroner (479 euro) for versjonen med 32 GB minne. Du kan kjøpe et tastatur du klipser på i tillegg.

LES MER: Slik er Microsoft Surface RT

Kilder: Wikipedia.comPrisjakt.no

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.