BYGG

Her er Stavangers nye konserthus

SNART RØDT: Råbygget til det nye konserthuset i Stavanger begynner å ta form. Når denne veggen er ferdig blir den knall rød, delvis kledd med plater i glassbetong.
SNART RØDT: Råbygget til det nye konserthuset i Stavanger begynner å ta form. Når denne veggen er ferdig blir den knall rød, delvis kledd med plater i glassbetong. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
25. okt. 2010 - 07:35

Langsomt vokser Stavangers nye kulturikon frem. Konserthuset har som mål å konkurrere med tilsvarende bygg i Lahti i Finland og Luzern i Sveits, de to er i dag ledende i Europa.

– Det er de to salene alle vil sammenlikne seg med, vi har hentet inn de beste akustikerne som var med å lage de konsertsalene, forteller Ole Hetland, prosjektleder for byggingen av det nye konserthuset.

SNART KLAR: De innvendige arbeidene kan snart begynne, om ikke lenge er råbygget helt ferdig.
SNART KLAR: De innvendige arbeidene kan snart begynne, om ikke lenge er råbygget helt ferdig. Joachim Seehusen

Byggearbeidene startet i mars 2009. Åpningskonserten skal holdes 15. september 2012, men byggearbeidene må være ferdig tidligere.

– Vi starter testing i mai 2012, vi ønsker ikke å få de samme vanskelighetene som de fikk i operaen på grunn av for kort tid til testing, sier Hetland.

– Det er knapt med tid, legger han til.

KUN TEKNISK: Konserthuset får ingen kjeller til ordinær bruk, kun tekniske installasjoner får plass under bakken.
KUN TEKNISK: Konserthuset får ingen kjeller til ordinær bruk, kun tekniske installasjoner får plass under bakken. Joachim Seehusen

To bygg

Prislappen er satt til 1 225 000 000 kroner for bygget som blir på 13 800 kvadratmeter og som rommer til sammen 119 000 kubikkmeter luft.. Det får to konsertsaler, hovedsalen som kan by på 1500 sitterplasser og en flerbrukssal som kan ta opp til 1900 tilskuere under forutsetning av at mange av dem må nøye seg med ståplasser.

TETTER: På taket er arbeidene med å legge papp godt i gang.
TETTER: På taket er arbeidene med å legge papp godt i gang. Joachim Seehusen

For at det skal være mulig, og fullt realistisk å ha symfonikonsert i den ene salen og dundrende rockekonsert i den andre er konserthuset egentlig to adskilte bygg. For å sikre at lyden ikke skal vandre fra den ene salen til den andre er det et skille på noen få centimeter i både vegger og gulv. Det skillet er så absolutt at entreprenøren Kruse Smith må hakke bort alt som måtte finnes av overføldig betong i fugene.

GLASSBETONG: Til sammen 347 plater med rød glassbetong skal pryde konserthuset, de fleste innvendig men også utvendig. Størrelsen varierer fra 20 tonn til 430 kg for de minste. Joachim Seehusen

Beveglig tak

TETT PÅ: Et nærbilde av den røde glassbetongen avslører knapt - i hvert fall ikke for lekfolk - at det er betong. Slik glassbetong er ikke forsøkt før, men både produsent og byggherre er sikre på at den skal se like flott ut om 20 år. Joachim Seehusen
For å få optimal akustikk, uavhengig av hva slags musikk som blir spilt eller hva slags instrumenter som blir brukt er taket over hovedsalen bevegelig.

Det kan heves og senkes så mye at volumet av konsertsalen kan endres med 30 prosent.

Til tross for dette er det ingen lett konstruksjon: Vekten ligger på 150 tonn.

Fredrikstad

Konserthuset blir utstyrt med et orgel med 65 piper. Det blir Norges største orgel til en verdi av 16 millioner kroner. i den internasjonale konkurransen om å få bygge orgelet var det med fem forskjellige firmaer. Vinneren ble Ryde Berg i Fredrikstad.

MALING: Betongsøylene skjemmes i dag av mye porer i betongen. Men når bygget står ferdig skal de være sparklet og malt og stå godt til resten av bygget. Joachim Seehusen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Norsk arkitekt

Konserthuset er et skikkelig prestisjeprosjekt for verdens arkitekter. Da fristen for arkitektkonkurransen løp ut var det kommet 103 forslag, arkitekter fra så fjerne strøk som Argentina og Japan var med i konkurransen. Da vinneren var kåret, og anonymiteten brutt viste det seg at norske Medplan AS Arkitekter gikk av med seieren. Noe konserthus har de aldri før tegnet, derimot har selskapet god kompetanse på sykehus.

– Det var svært mange av deltakerne i konkurransen som aldri har tegnet konserthus, men nå bygges det jo ikke så mange slike, sier Hetland.

HEKTISK: Byggeplassen fremstår i dag med hektisk aktivitet og bærer som alle byggeplasser preg av et visst kaos.
HEKTISK: Byggeplassen fremstår i dag med hektisk aktivitet og bærer som alle byggeplasser preg av et visst kaos. Joachim Seehusen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.