T2

Her er Sonys kraftpakke av en konsoll

FOTBALL: Det er nesten som et lite vindu mot fotballbanen når grafikk-kraften slippes løs på den høyoppløselige OLED-skjermen.
FOTBALL: Det er nesten som et lite vindu mot fotballbanen når grafikk-kraften slippes løs på den høyoppløselige OLED-skjermen. Bilde: Odd R. Valmot

Tekniske data

  • Mål: 83,55 mm høy, 182 mm bred og 18,6 mm tykk
  • Prosessor: firekjerne ARM Cortex-A9 pluss firekjerne GPU
  • Minne: 512 MB RAM pluss 128 MB videominne
  • Lyd: Stereohøyttalere i front og mikrofon
  • Trådløs: WiFi b/g/n, bluetooth 2.1+EDR og kan fås med 3G
  • GPS: I 3G-utgaven
  • Kamera: Foran og bak. Begge med VGA-oppløsning
  • Batterilevetid: 3 til 5 timer for spill og video.
  • Minnekort: Proprietære NVG-kort for å lagre spill og annen informasjon.


Det brygger opp til strid om hvem som skal få underholde folk på farten. Borte fra konsollene eller PC-en hvor mye av dataspillingen foregår.

OLED-skjerm

Nå hiver Sony inn sin nye PlayStation Vita inn i kampen. De skal vise at den er Nintendo DS, alle mobiltelefonene og nettbrettene at de har laget en overlegen mobil spillplattform.

Og når sant skal sies er det en virkelig imponerende liste med maskinvare Sony varter opp med.

Vita, som av utseende ser ut som sin ikke spesielt vellykkede lillebror PSP, er rigget med firekjerneprosessor og en berøringsfølsom OLED-skjerm med en oppløsning på 960 ganger 540 punkter som kan få haka til å droppe ganske langt ned.

Kraftpakke

Det er flere ingredienser som skal til for å mikse frem en god spillopplevelse. Det første er selvfølgelig gode spill, og ikke alle slike trenger kraftig maskineri. Bare se på Angry Birds.

Men skal man gi seg inn på racerbanen og i krigen, da trengs det datakraft. Jo mer jo bedre. Og det har PlayStation Vita nok av.

Den drives av en firekjerne ARM Cortex A9-prosessor assistert av fire grafikkkjerner. Det kommer to versjoner av lommekonsollen.

En med bare WiFi og en med 3G i tillegg. Hva prisen blir er ikke kjent, men ryktene sier 250 euro for den enkleste og 300 for utgaven med SIM-kort.

PÅ NETT: tu.no laster lett på PlayStation Vita Odd R. Valmot

Holder kontakt

Det kan virke ensomt å sitte med en slik lommekonsoll, men det har Sony løsningen på. De som allerede har PlayStation spiller nok mot andre over nettverket. Så også med Vita.

Den fungerer som rene Facebooken hvor man kan følge med på alle PlayStation Network-vennene man har og se om de har oppnådd nye nivåer i ulike spill. Her kan man finne nye venner og utfordre dem til å spille.

En funksjon som kalles Near som publiserer spillerens Online ID og gjør at man kan finne spillere i nærheten basert på stedsinformasjon. Vil man ha mer kontakt er det bare å skravle i vei mens man spiller.

Hele åtte spillere kan holde samtalen i gang samtidig.

TEST: Fabelaktig mosjons-moro

Meldinger

Sony har også laget sin egen meldingstjeneste: PSN Message hvor man kan sende venner meldinger eller bilder man tar med PSV. For den har også kamera både foran og bak. Ikke så ensomt altså.

Brukerne kan synkronisere spilldata mellom plattformer slik som mellom PS3 og Vita. Og de kan spille i sanntid mellom plattformene også. Ganske fiffig.

På presselanseringen i London demonstrerte de hvordan to Vitaer kunne spille mot en PS3. Sony tror de vet hva hva spillere vil ha, og det har de presset til det ytterste gjennom Vita.

På nett

Det er selvfølgelig en nettleser, men selvfølgelig også Facebook, Skype, Twitter og andre apps som man bare må ha.

Det eneste som synes å mangle er å kunne bruke utgaven med SIM-kort som telefon.

Kontrollfreak

Makan til spillkontroller man finner i Vita skal man lete lenge etter. Den har de vanlige 12 kontrollknappene man vil kjenne igjen fra spillkontrollere, i tillegg til to analoge knapper for finkontroll.

I tillegg er både skjermen og baksiden fingerfølsomme og så er hele stasen utstyrt med akselerometre som gjør bevegelsene til en del av navigasjonen.

Sony introduserte flere nye grafikk-krevende spill til PlayStation Vita under presselanseringen i London. Odd R. Valmot

Lover mye action

På presselanseringen lovet Sony at Vita vil ha et bredt utvalg av heftige spill allerede fra starten og at det vil komme svært mange nye i løpet av neste år.

En ny tittel de viste frem er Unit 13, et skytespill Sony har store forhåpninger til. Og det ser veldig bra ut. Sony har klart å lage et spill som ikke ser ut til å stå noe tilbake for det man finner på de større konsollene.

Det skal bli spennende, for ikke å si voldsomt, å sitte på bussen i fremtiden.

En dings til

Det store spørsmålet som Sony gambler på er om folk lar seg lokke til å kjøpe en dings til som i praksis må konkurrere med telefonen.

Det skal sies at ingen telefon har noe i nærheten av de kontroller og datakraft som Vita har. Selv ikke Sony Ericssons Play-telefon som har uttrekkbare spillkontroller.

Her er Nintendos nye konsoll

Les mer om: