KRAFT

Her er regjeringens energiutvalg

ETT ÅR: 15 utvalgte skal i ett år utarbeide et grunnlag for regjeringens varslede energimelding.
ETT ÅR: 15 utvalgte skal i ett år utarbeide et grunnlag for regjeringens varslede energimelding. Bilde: Bendiksby, Terje
Jannicke Nilsen
4. mars 2011 - 15:04

Etter flere år med etterlysninger, varslet regjeringen før jul at den kommer med en energimelding.

Siden da har regjeringen jobbet med å nedsette et utvalg som skal se på den langsiktige utviklingen i kraft- og energibalansen fram mot 2030 og 2050.

Nå er utvalget og mandatet klart.

Grunnlag for energimelding

15 aktører fra energibransjen og norsk samfunnsliv skal i ett år utarbeide vurderinger av energi og kraftbalansen, inkludert blant annet petroleumssektoren, energiforbruket i transportsektoren og se på behovet for utbygging av nettkapasiteten.

– Utvalget vil gi et viktig grunnlag for utarbeidelse av en egen energimelding. Utvalget vil dermed være med på å legge grunnlaget for en ny framtidsrettet og bred energipolitisk plattform, sier olje- og energiministeren Terje Riis-Johansen.

Skape forståelse

Målet med utvalgets arbeid er å skape bedre forståelse for de avveiningene vi står overfor i energipolitikken, heter det i en melding fra Olje og energidepartementet.

Utvalget skal ledes av sjøfartsdirektør og tidligere stortingsrepresentant Olav Akselsen, og innstillingen skal overleveres Olje- og energidepartementet innen 1. mars 2012.

Medlemmene av utvalget

 • Marit Arnstad (Advokat, Sp-politiker, Olje- og energiminister 2000-2001)
 • Ellen Stensrud (Hovedkasserer i LO, nestleder i Statkrafts styre)
 • Petter Brubakk (direktør for næringspolitikk i NHO)
 • Raymond Robertsen (tidligere stortingsrepresentant (H), Hammerfest og omegn næringsutvikling, Stiftelsen Barentshavkonferansen, Fylkesstyret i KS Finnmark)
 • Bente Haukland Næss (tidligere leder i Forbrukerrådet, energi- og miljøkoordinator i Asplan Viak, lokalpolitiker for KrF)
 • Lars Haltbrekken (leder av Norges Naturvernforbund, medlem av Verdikommisjonen)
 • Kathrine Fog (Assisterende direktør Hydro Energi, styremedlem i Energi Norge)
 • Eli Reistad (Bonde i Sigdal, nestleder i Norges Bondelag)
 • Anne Vinje (gårdbruker, forfatter og ordfører i Vinje (SV) fra 2003), leder av Norsk Bonde og småbrukarlag 2000-2002)
 • Wenche Teigland (konserndirektør Energi i BKK, styremedlem i Energi Norge)
 • Steinar Bysveen (konserndirektør i Statkraft, tidligere adm.dir. Energi Norge 2003-2010)
 • Nils Kristian Nakstad (Adm.dir. i Enova fra 2008)
 • Torstein Bye (Fagdirektør i SSB, professor i energiøkonomi, UMB. Formann i NECCI)
 • Elisabeth Bauman Ofstad (Styreleder RENERGI, Norges Forskningsråd).

Energi Norge har lenge etterlyst en melding hvor myndighetene setter energipolitikken i et helhetlig perspektiv, hvor klima og verdiskapning også er inkludert.

Viktige spørsmål

– Utvalget som skal utrede den langsiktige energiutviklingen får en samlig særdeles viktige problemstillinger på bordet, sier administrerende direktør Oluf Ulseth.

Han varsler at Energi Norge vil følge utvalgets arbeid med stor interesse, og advarer samtidig mot stillstand i resten av energipolitikken mens utvalget arbeider.

Advarer

Utvalgets arbeid må ikke hindre framdriften innenfor vassdragsutbedringer, nettutvikling og grønne sertifikater, mener Energi Norge.

– Samtidig som utvalgets anbefalinger bør bli sentrale for framtidig politikkutvikling, er det viktig at politikkutformingen på energiområdet ikke blir stilt i bero mens utvalgsarbeidet pågår. Vi ser mange store saker som må håndteres fortløpende, sier Ulseth.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.