T2

Her er PC-nyhetene fra verdens største elektronikkmesse

Dells nye skal ha 15 timer batterilevetid.

Dells nye XPS 13 får syltynne skjermrammer, opptil 15 timers batterilevetid og skal være i handelen allerede om halvannen uke.
Dells nye XPS 13 får syltynne skjermrammer, opptil 15 timers batterilevetid og skal være i handelen allerede om halvannen uke.
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
8. jan. 2015 - 20:22

CES-messa i Las Vegas nærmer seg slutten, og nyhetene derfra begynner å bli mange.

Så mange at det kan være vanskelig å holde oversikten, og vi vil derfor oppsummere de mest interessante PC-nyhetene i denne saken.

Broadwell

Først er det verdt å nevne at Intels nye prosessorer, kalt Broadwell, akkurat er lansert, og at det sannsynligvis vil by på et ras av nye modeller i tiden som kommer.

Disse er basert på 14 nm produksjonsteknikk, ned fra 22 nm i forrige generasjon, og det gjør at Intel får plass til langt flere transistorer på samme areal som tidligere.

Det kan igjen oversettes til mindre prosessorer, lavere strømforbruk og varmeutvikling. Grafikkytelsen tar noen små steg, men det er sannsynligvis bedring i batterilevetiden som vil merkes best.

Intels nye serie Core M åpner også for ultratynne systemer som i noen tilfeller også vil kunne klare seg uten vifte - som for eksempel den nye Macbook Air-varianten som ryktes kommer i løpet av våren.

15 timers batterilevetid

Vi har med jevne mellomrom skrytt av Dells XPS 13, og det ser ikke ut til at årets utgave blir noe mindre å glede seg til. XPS 13 er fortsatt 13-tommeren med det minste fotavtrykket du kan få, med en størrelse som minner mer om en typisk 11-tommer.

Nytt er et tilnærmet rammeløst "infinity display", og Dell skryter av opptil 15 timers batterilevetid, selv om man gjerne tar slike påstander med en klype salt. 

Maskinen kan fortsatt fås med heftige 3200x1800 som skjermoppløsning, og vekten er lave 1,18 kilo (eller 1,27 kg for modellen med touchskjerm).

Innmaten er Intels nye Broadwell-brikker, og maskinen kan fås med både i3-, i5- og i7-varianter.

Maskinen vil koste fra 12.500 kroner og skal være tilgjengelig i Norge allerede 20. januar.

Les også: Nå kan du få en 40-tommers skjerm på skrivebordet

Tynnere Alienware

Det er ikke bare XPS-merket som har fått en oppdatering. Dells spillmerke Alienware får to oppdaterte modeller i nye Alienware 15 og 17.

Disse blir 20 prosent tynnere enn forgjengerne, og kan fås med firekjernede Intel Core i7-prosessorer, 16 GB RAM og Nvidia GTX980M, noe som bør tale for knall spillytelse.

Om ikke det er nok, har de nye maskinene også støtte for Alienwares "Alienware Graphics Amplifier" - en slags dockingstasjon-boks hvor du kan installere et desktop-grafikkort i full størrelse og benytte det sammen med resten av Alienware-maskinens maskinvare - enten på dens skjerm eller en ekstern en.

Én kabel tar seg av all overføringen til og fra maskinen, og boksen har også fire USB 3.0-porter slik at den kan håndtere for eksempel eksterne tastaturer eller liknende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

TEST: Asus Zenbook UX303: Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin

Alienware slanker sine 15- og 17-tommere.
Alienware slanker sine 15- og 17-tommere.

Ny Thinkpad

En annen maskin vi tidligere har anmeldt til skryt er Lenovos business-flaggskip Thinkpad X1 Carbon, som også får en oppdatert utgave.

Det kan virke som om Lenovo har hørt på brukerne, for de fleste endringene de gjorde med fjorårets utgave er nå en saga blott.

Den hadde for eksempel en touchsensitiv rad som endret seg etter programmet du var i i stedet for fysiske funksjonsknapper øverst på tastaturet. Det er nå reversert.

Fjorårets modell hadde heller ikke knapper på pekeplata, og disse er nå også tilbake.

Ellers er det mye av det samme som tidligere - 14-tommers skjerm med mulighet for en oppløsning på 2560x1400, 4 eller 8 GB RAM og SSD-lagring.

Maskinen er selvfølgelig oppdatert med nye Broadwell-prosessorer, og batterilevetiden skal være opptil 10,9 timer. Vi håper å ha en til test i nærmeste fremtid.

TEST: iMac 27" 5K Retina: Den nye alt-i-ett-kongen

Knappene er tilbake på Thinkpad X1 Carbon, både over og under tastaturet.
Knappene er tilbake på Thinkpad X1 Carbon, både over og under tastaturet.

Stream PC-spill til TV-en i stua

Spilltilbehørsprodusenten Razer lanserte en liten Android-boks til bruk i stua som har en veldig interessant funksjon - den kan nemlig streame spill direkte fra PC-en din et annet sted i huset, og den støtter både grafikkort fra AMD og Nvidia, i motsetning til Nvidias Shield, som krever et Nvidia-kort.

Selve funksjonen kalles Razer Cortex: Stream, og skal kunne gi spilling i full HD-oppløsning via wifi eller ethernet-tilkobling - i praksis uten forsinkelser, mener Razer. Funksjonen er kompatibel med alle DirectX9-spill og nyere fra alle utgivere.

Razer lanserer også en bluetooth-kontroller kalt Serval som kan benyttes til å styre spillene fra sofaen, samt en mus- og tastaturløsning kalt Turret, som skal være bedre egnet enn vanlige løsninger til bruk i fanget.

Selve Razer Forge TV-boksen har spesifikasjoner som en gjengs smarttelefon, med en Snapdragon 805-prosessor, Adreno 420-grafikk, 2 GB RAM og 16 GB lagringsplass. Den måler samtidig ikke mer enn 105 x 105 x 17 millimeter.

Razer Forge TV skal bli tilgjengelig i løpet av første kvartal og vil koste 869 kroner, alternativt 1299 kroner i en pakke med Serval-kontrolleren.

Streamingfunksjonen slippes i betaversjon i andre kvartal, og følger med ved kjøp av Forge TV-pakken, kontrolleren alene eller Turret. Alene koster Stream 339 kroner.

Razer Forge TV skal sammen med programvaren Cortex: Stream gjøre det mulig å streame PC-spill til TV-en i stua. Razer

Mer fra CES:

Gjør deg klar: Nå kommer HDR-TV-ene  

Samsung svarte konkurrente - viste frem kvante-TV

Denne mobilen har optisk zoom på innsiden

Intens kamp om TV-kjøperne: Panasonic satser på Mozilla  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.