MOBIL

Her er Nokias nye Windows-telefoner

Viser frem Lumia 800 og Lumia 710.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. okt. 2011 - 13:04

Siden Nokia i februar annonserte sin overgang fra Symbian og MeeGo til Windows Phone 7, har vi gått og ventet på å få se resultatet. I dag er det klart for verden.

Vi er tilstede i London, og har sett nærmere på Nokias nye telefoner:

Lyntest av Nokia Lumia 800

Lyntest av Nokia Lumia 710 

Windows-telefonen går altså under navnet Lumia, og modellnumrene på de første som lanseres er 800 og 710. De kjører Windows Phone 7.5 Mango, og har fått noen egenskaper som gjør at de skiller seg fra resten av Windows Phone-gjengen.

LES MER: Slik er Windows Phone 7.5

Felles for begge er at de har Nokia Navigation, som Nokias egne navigasjons-app. Du kjenner den fra før som Ovi Map/Nokia Maps på Symbian og MeeGo, som kart- og navigasjonstjenesten som lar deg laste ned kart gratis. Linjen med gratis GPS-navigasjon opprettholdes altså på Windows-telefonene til Nokia.

Dette er ikke noe som vil komme på andre Windows-telefoner enn Nokia sine.

Ellers lanserer Nokia en musikktjeneste de kaller MixRadio, som kort sagt er en streamingtjeneste hvor du kan velge kanaler utifra forskjellige kriterier. Denne skal være gratis.

Nokia har også inngått en avtale med Monster om å få produsert Nokia-hodesett produsert. Disse heter Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster, og In-ear Nokia Purity Stereo Headset by Monster. Disse skal gi god lyd, og blir tilgjengelig som tilleggsutstyr for den som vil ha bedre lyd.

Så til telefonene:Nokia Lumia 800

Lumia 800 er Windows-varianten av Nokia N9. Designmessig er de to telefonen nesten helt like, med unntak av at Lumia 800 har fått kameratast på siden, og at skjermen er litt kortere. Ellers er også fotolyset på baksiden flyttet til siden av kameralinsen.

Den kortere skjermen har gjort plass til funksjonstaster under. Disse er de vanlige tilbake-, hjem- og søk-tastene som du finner på andre Windows-mobiler.

Skjermen måler 3,7 tommer, og er som på N9 en AMOLED-skjerm. Oppløsningen er 800 x 480 piksler, og det er støtte for flertrykk.

1,4 GHz prosessor

Prosessoren kjører på 1,4 GHz, og det er 512 MB arbeidsminne. Mens Nokia N9 hadde en systembrikke fra Texas Instruments, har Lumia 800 fått en Qualcomm MSM8255. Denne systembrikken brukes i telefoner som Sony Ericsson Xperia Arc og Motorola Defy+, og har blant annet en rimelig kapabel grafikkprosessor.

Lagringsminnet er 16 GB, men det er ingen støtte for minnekort. Kameraet tar bilder i åtte megapikslers oppløsning, og Nokia har fått på plass optikk fra Carl Zeiss. Du kan ta opp video med inntil 720p-oppløsning.

Internettilkobling serveres via super-3G med inntil 14,4 Mbps nedlasting, eller Wi-fi med støtte for 802.11b/g/n.

Kurvet

Ellers er telefonen utformet slik som Nokia N9, med deksel i ett stykke, med glass svakt kurvet til 2,5 grader. Telefonen er 142 gram tung og 1,2 centimeter tjukk. Batteriet har en kapasitet på 1450 mAh.

Telefonen skal koste 420 euro før skatt, noe som omregnet til kroner med moms betyr omtrent 4000 kroner.

Nokia Lumia 710

Nokia har gått en annen vei designmessig med Lumia 710. Denne telefonen er avrundet i hjørnene, og har fysiske taster under skjermen. Den kommer i en rekke spenstige farger, med mulighet for utskifting av bakdekselet.

Lumia 710 er 1,25 centimeter tjukk og veier 125 gram.

Samme maskinvare

På programvaresiden gjør den det samme som Lumia 800, og på maskinvaresiden er de også like. Den kjører altså en Qualcomm MSM8255 med 1,4 GHz prosessor og 512 MB arbeidsminne. Altså er grunnfunksjonaliteten i praksis den samme.

Men noen forskjeller er det. Skjermen har samme oppløsning, 800 x 480 piksler, og den er med sine 3,7 tommer like stor. Men telefonen har en LCD-skjerm i stedet for en AMOLED-skjerm.

Mindre minne

Det innebygde lagringsminnet er på 8 GB, og som på Lumia 800 er det ingen støtte for minnekort. Kameraet har lavere oppløsning med fem megapiksler, og det er ingen Carl Zeiss-linser her. Du kan ta opp video i HD-oppløsningen 720p.

Batteriet har også lavere kapasitet, med 1300 mAh. Utover dette er de to like.

Prisen er oppgitt til 270 euro før skatt, noe som omrenget til kroner og tillagt moms blir knapt 2600 kroner.

Til Norge neste år

Nøyaktig når telefonene dukker opp i Norge har vi ikke fått annet svar på enn at de kommer i begynnelsen av 2012.

Lumia 800 skal komme i salg i november i de store europeiske landene. Deretter skal den gjøres tilgjengelig i Asia og Russland før nyttår, og i andre markeder tidlig neste år.

Lumia 710 skal komme til Asia og Russland først, mot slutten av året. Deretter kommer den til andre markeder over nyttår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.