MOBIL

Her er mobilene du kan snakke lengst i

Vil du ha god batterilevetid? Vi har funnet ut hvilke telefoner som lar deg snakke lengst.

Batteritid

Vi har undersøkt batteritiden til telefoner som er i salg og telefoner som kommer i salg. Totalt har vi listet opp 114 mobiltelefoner.

Alle batteritidene er hentet fra offisielle produsentnettsteder.

Vi har undersøkt taletid, både for 3G- og GSM-tale. Vi har også hentet informasjon om oppgitt hviletid, og listet den lengste oppgitte tiden uavhengig av om den er spesifisert for 3G eller GSM.

Produsentenes batteritall er basert på følgende faktorer:
Hvor mye strøm telefonen bruker under samtaler og i hvilemodus.
Hvor stor kapasitet batteriet har.

Utifra dette kan man gi et rimelig presist anslag av hvor lenge telefonen varer under ideelle forhold.

De reelle tallene vil i praksis alltid være lavere enn oppgitt.

Et batteri med god kapasitet er viktig for de fleste mobilbrukere. Hva hjelper det med mange fancy funksjoner dersom telefonen går tom for strøm hele tiden?

Mobilprodusentene oppgir stort sett alltid hvor lang batteritid du kan vente fra telefonene. Dette oppgis i taletid og hviletid. Det kan spekuleres i om hvorvidt du kan stole på disse tallene. Svaret er todelt.

Hva er batteritiden basert på?

Produsentene kommer frem til tallene ved å undersøke hvor mye strøm telefonen trekker under samtaler og når den er i hvilemodus. Med denne informasjonen er det enkelt å regne ut forventet batterilevetid.

Batterikapasitet oppgis i mAh, eller milliamperetimer. Dersom telefonen har et batteri på 1000 mAh betyr dette at en belastning på 1000 mA vil tømme batteriet på én time.  På den måten kan vi regne ut at for eksempel Nokia E71 trekker 142 mA under samtaler i GSM-nettet, og at batteriet vil vare i 10,5 timer.

Hvorfor måler vi ikke taletiden selv? »

Ideelle forhold

Tallene er imidlertid ikke beregnet utifra virkelige forhold. Produsentene har i sine testlaboratorier egne basestasjoner de kobler telefonene opp mot når de beregner strømforbruket. Det vil si at telefonene måles under helt ideelle forhold.

Dersom telefonen er langt unna nærmeste basestasjon må den skru opp sendestyrken, noe som øker strømforbruket. Dersom Nokia E71 bruker 200 mA under slike forhold vil batteritiden i praksis bare være 7,5 timer.

Det vil likevel ikke si at du ikke kan stole på tallene produsenten oppgir, men at du må være oppmerksom på at tiden du får ut av batteriet vil variere. I praksis vil de fleste oppleve lavere tall i praksis, siden telefonen trekker strøm så lenge den er på, og strømforbruket går opp hver gang du bruker telefonen til noe.

De beste telefonene

Lengste taletid - Sony Ericsson Naite

Vår oversikt viser at det er Sony Ericsson J105i Naite som er telefonen med lengst taletid på markedet akkurat nå. Denne telefonen skal ifølge Sony Ericsson klare hele 825 minutters taletid i GSM-nettet. Det vil si at du kan prate i hele 13 timer og 45 minutter under ideelle forhold. I 3G-nettet klarer telefonen fire og en halv time. Skal du ha mest mulig batterilevetid mellom ladingene lønner det seg altså å skru av 3G på denne telefonen.

Batteriet på Sony Ericsson Naite er oppgitt til å klare 25 døgn hviletid. Tallene stemmer godt overens med opplevelsen vi har av Naite i praksis. Dette er en telefon som varer og varer.

Les vår test av Sony Ericsson Naite »

Lengste 3G-taletid - Sony Ericsson Aspen

Sony Ericsson nylig lanserte Windows-telefon Aspen er modellen med lengst taletid i 3G-nettet. Den skal klare hele åtte timer tale, noe som er et svært godt tall for 3G-telefoner. Taletiden i GSM-nettet er heller ikke dårlig: 10 timer. 

Imponerende nok ser det ut til at Aspen skal klare en hviletid på 25 døgn i 3G-nettet.

Les mer om Sony Ericsson Aspen »

Lengste GSM-taletid - Nokia 5030

Nokia 5030 har den lengste taletiden blant telefonene som ikke har 3G. Denne telefonen skal klare nesten 10 og en halv time tale. Den har i tillegg en hviletid på nesten 22 døgn, så her skal du slippe å finne frem laderen altfor ofte.

I toppen av listen finner vi også trykkskjermtelefonen Samsung S5230, som skal vare i 10 timer, og som har lenger hviletid enn Nokia 5030. 29 døgn skal i teorien være mulig å oppnå med denne telefonen.

Finn din telefon

Her kan du se hele listen over telefoner med 3G »
Her kan du se hele listen over telefoner med GSM »
Her kan du se hele listen over telefoner uavhengig av GSM og 3G »

Her kan du lese hvorfor Mobili.no ikke selv måler taletiden »

Les mer om: