IT

Her er Microsofts Chromebook-dödare

Vil ta tilbake markedsandelene med nye lavpris-maskiner.

Dette er én av to PC-er som ble vist fram under årets WPC, som skal konkurrere direkte med Googles Chromebook. Acer Aspire ES1 er på plass i norske butikker i august.
Dette er én av to PC-er som ble vist fram under årets WPC, som skal konkurrere direkte med Googles Chromebook. Acer Aspire ES1 er på plass i norske butikker i august. Bilde: Acer
21. juli 2014 - 11:04

Google har spist ganske store markedsandeler i lavprissegmentet for bærbare PC-er, spesielt i USA.

Ifølge CNN stod kategorien for hele 21 prosent av det kommersielle PC-salget i USA i 2013.

Nå er disse maskinene, som ikke leveres med Windows, men med Google Chrome OS, også på plass i norske butikker, og leverandørene melder om stor interesse.

Dette er selvfølgelig dårlig nytt for Microsoft, som allerede opplever å bli skviset fra mange andre hold om dagen.

Salget av Windows-baserte PC-er har stagnert og gått tilbake, mens nettbrett og smartmobiler opplever en voldsom vekst.

Skal møte konkurransen

Under årets store Microsoft-partnerkonferanse i Washington, WPC, annonserte selskapet at de ikke har tenkt å sitte rolig å se på at Google spiser andeler i lavprissegmentet.

Derfor har de gått sammen med flere PC-produsenter, inkludert Acer og Toshiba, for å kunne tilby Windows-PC-er som koster det samme eller mindre enn typiske Chromebooks - det vil si i klassen under 2500 kroner.

Det er imidlertid ikke første gang Microsoft satser i dette segmentet. For noen år siden opplevde såkalte netbooks (minibærbare med skjermer på 7-10 tommer) stor suksess i en begrenset periode, men ble totalt utkonkurrert av nettbrett og smartmobiler.

Et av de største ankepunktene var dårlig ytelse. Flere av modellene var ikke en gang i stand til å spille av video i 720P.

Les også: Skype Translator skal kunne oversette samtaler på direkten

To modeller til rundt 2000 kroner

Denne gangen dreier det seg derimot om større maskiner med skjermer på 11,6-15,6 tommer, i første omgang viste Microsofts COO Kevin Turner fram to modeller.

Den første var en Acer Aspire ES1, som er ventet til Norge i august. Denne har en firekjernet Intel Celeron-prosessor, Intel HD-grafikk, 4 GB minne og 500 GB harddisk. Batteritiden skal ligge på rundt 6 timer, og vekten er 2,4 kg.

Den andre var en Toshiba med 11,6" skjerm som blir tilgjengelig senere i år. Denne skal være utstyrt med en SSD på 32 GB, noe som er sammenlignbart med typiske Chromebooks. Skjermen er her på 11,6 tommer, og vekten så lav som 1,08 kg.

Maskinene vil bli levert med full Windows 8.1, og Turner trakk fram flere ting disse er i stand til som ikke er mulig på Chromebook, blant annet å kjøre lokale programmer og dermed fungere helt fint også når man er offline.

Maskinvaren er imidlertid enkel, så ytelsen vil neppe være særlig høy. Chromebooks er på den annen side kjent for å kjøre godt selv på svært enkel maskinvare.

Begge maskinene vil få prislapper på i overkant av 2000 kroner inkludert mva når de dukker opp i norske butikker.

Les også:

Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling

Googles nye Android skal være overalt

Microsoft med rekordkutt - 18.000 må gå  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.