T2

Her er LGs super-TV-er

55-tommer OLED og 84-tommer med 4k-oppløsning.

9. jan. 2012 - 20:44

LAS VEGAS: LG har lenge ligget godt etter Samsung på utviklingen, men det er en posisjon de ikke liker seg i.

Enorm interesse

Nå kommer de med et par nye TV-er som de tror vil gjøre vei i vellinga deres.

Ikke minst den nye 4 mm tykke 55-tommer OLED-modellen har skapt en fenomenal forhåndsinteresse. Og der sto den øverst på podiet og så riktig så lekker ut.

Fire millimeter tykk og bare 7,5 kilo, men neppe med salgstall som vil slå ut på noen radar i år.

Les også: Her kommer den neste TV-revolusjonen

LG_bakfra 1201091837.jpg

Billigere

Det LG sier er at de har bygget en produksjonsprosess som gjør den mye billigere å produsere enn med tradisjonelle OLED-produksjonsprosesser.

Så spørs det om de kan oppskalere prosessen da. For OLED vil vi nok ha.

I mellomtiden må LG lite på de andre nye modellene.

- Dette årets lansering blir den meste spennende på CES i år, sa en av LG-sjefene Wayne Park. Vi har økt omsetningen 8 prosent i fjor og salget har gått varmt her i USA i siste kvartal hvor folk handlet friskt, spesielt i 3D-TV-er.

Som alltid tar det tid før talere som Park kommer til kjernen i saken. Det er mye som skal sies om suksesser og omtenksomhet for miljøet før nyhetene avsløres.

Les også: Så tynn blir din tv

Design

Er det et område hvor Samsung har gjort vei i vellinga så er det på design.

I fjor kom de med en lekker kromramme på 3 mm. I år kontrer LG med en ramme på bare 1 mm. Riktignok noe bredere på undersiden.

LG_bezel 1201091831.jpg

4K

En annen bokstavelig talt stor nyhet er en 84 tommers LCD-TV med LED-baklys. Ikke bare er den svær, den er også uhyre pikselrik. Denne modellen har såkalt 4K-skjerm.

Det betyr at den har omtrent fire tusen piksler horisontalt, eller to ganger 1920. Den store fordelen for LG, som arbeider med passiv 3D, er at denne modellen ikke vil tape oppløsning når man ser i 3D.

Hvert av øynene kan dele på de 2160 linjene og få full HD-oppløsning i 1080.

Les også: Forventer ingen CES-revolusjon

LG_84inch 1201091827.jpg

Oppskalerer

Ingen snakker selvfølgelig om at det ikke finnes noen programmer som støtter en slik oppløsning, så LG er nødt til å skalere opp.

Men moderne prosessorer er flinke til det, så vi kan nok vente oss temmelig imponerende bilder. For de som har råd og veggplass.

Ny prosessor

LG annonserte også at de kommer med en ny prosessor basert på ARM-teknologi.

Det betyr at den i to- og firekjerneutgave kan beregne bildebevegelser mye bedre, men vi skulle også tro at vi endelig kan få en skikkelig internettopplevelse på slike TV-er.

LG sier at den ekstra prosessorkraften vil gi bedre 2D-til-3D-konvertering og bedre dybdekontroll med 3D-opplevelsen. Det vil også gi bedre kontroll med hvordan lyden styres i det de kaller 3D-lydzooming.

I bærbare og stasjonære skjermer kommer det brilleløse skjermer med øyefølging for å få best mulig bilde.

Flere nyheter fra CES? www.tu.no/forbruker

Stemme og bevegelser

2012 ser ut til å bli året da mange vil utvide mulighetene til fjernkontrollen. Stemmestyring og bevegelseskontroll vil supplere fjernkontrollen.

LG lanserer en boks som ikke er ulik Microsoft Kinnect og som som kan følge med på hender og kroppsbevegelser og utnytte det til spillopplevelser og til styring av TV-en.

LG har også kommet etter Samsung med å forbinde TV-en med mobilene slik at man kan overføre TV-bildet til mobilen og bruke den som fjernkontroll.

Appskrig og samarbeid

I dag er det slik at de fleste store TV-leverandørene har laget sin egen plattform for å utvikle apper til TV-ene.

Unntaket er LG, Philips, Sharp og noen andre mindre som har innledet et samarbeid. Det er nok lurt når de skal sloss mot den store gorillaen Samsung.

Google

Selv om Sony har gjort et lite forsøk før, så har det vært en innbitt motstand fra de store TV-produsentene mot å samarbeide med selskaper som Google.

Ved å kjøre et operativsystem fra IT-giganten oppgir de litt av friheten og inntjeningsmulighetene.

Nå ser det ut til at motstanden mykner opp og det skyldes kanskje frykten for at Apple skal komme inn på TV-markedet senere i år med sitt eget iOS.

I år vil også LG vise en serie TV-er med Google-TV. Det betyr at de kommer til å samarbeide tungt med Google i årene fremover.

Telefon

LG har lenge ligget foran når det gjelder telefoner med LTE, selv om vi ikke har sett noen av dem i Europa ennå.

Nå introduserer de en ny modell kalt LG Spectrum med en 4,5 tommer IPS-skjerm med omtrent den samme pikseltettheten som Apple har i iPhone 4S.

Samtidig understreket de hvordan den gir mye mer naturlige farger enn telefoner med AMOLED-skjerm. Et klart stikk til storebror Samsung.

Når denne supertelefonen kommer til Norge er ikke kjent. Om den kommer i det hele tatt. Foreløpig blir den bare å få hos amerikanske Verizon.

LGSpectrum 1201091953.jpg

Smarte dingser

LG har også store ambisjoner om å gjøre husholdningsmaskiner på kjøkkenet og ellers i huset mye smartere.

Snart kan man snakke til maskinene via en smarttelefon eller en annen kontrolldings. Alt fra energibruk til matkontroll og helse vil bli en stor del av denne satsningen.

Vi får intelligente kjøleskap som vet hva de inneholder og når innholdet går ut på dato. Det kan foreslå shoppinglister på hva som er sunt og til og med sende oppskrifter til stekeovnen slik at den skal stille seg inn riktig.

Spionrobot

LG har lenge konkurrert på robotstøvsugere.

Årets modell kan styres over nettet og kan til og med vise deg hva som skjer i huset gjennom kameraet sitt. Snakk om å ha sin egen hjemmespion.

Vaskerekord

LG lover også raskere vaske enn noen gang før.

Turbowash kan vaske en full maskin hurtigere enn noen gang tidligere i en maskin med større kapasitet enn noen gang før.

TV-selgerne kan for lite om TV

Les også:

Slik virker OLED-teknologien

TV-selgerne snakker ned 3D

Lefdal gjør det best

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.