NYHETSBREV

Her er høydepunktene fra Hannover Messe 2014

Ny automatiseringsteknologi er sentral i Industry 4.0.

Benedict Rauscher hos Peppperl+Fuchs med selskapets bidrag til Industry 4.0, en gateway med IO-Link grensesnitt mot sensorer og blåtann mot smarttelefoner og nettbrett.
Benedict Rauscher hos Peppperl+Fuchs med selskapets bidrag til Industry 4.0, en gateway med IO-Link grensesnitt mot sensorer og blåtann mot smarttelefoner og nettbrett.
11. apr. 2014 - 00:59

Kansler Ingela Märkel går høyt på banen for den fjerde, industrielle revolusjonen.

Smart industri

Den første runden stod dampmaskinen for, så kom elektrisiteten, og den forrige revolusjonen bestod av digitale styringsløsninger. I motsetning en konvensjonell oppfatning av revolusjon, vil det ta både ett og to tiår før vi er i mål med Industry 4.0, eller smart industri.

Vi har ikke sett en entydig oppskrift for den pågående, industrielle revolusjonen. Men vertikal og horisontal integrasjon er et must. Fra den minste sensor, med det som måtte være av relevant status- og diagnostikkinformasjon. Og maskinene skal kommunisere med hverandre, såkalt maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M).

Les: Norsk Resirks sorteringsanlegg for drikkeretur er verdens råeste

Dataskyen og digitale skygger

Internett er selvsagt sugd inn i formelen, blant annet med tingens

internett (Internet of Things). Vi havner selvsagt i dataskyen, for det blir mye data må vite. Det igjen fører oss til såkalte Big Data, og IT-løsninger som kan finne mønstre, sammenhenger og trender som vi mennesker ikke er kjappe nok til å oppdage.

Hvis vi også tar med at produksjonen skal gjøres i cyber-fysiske systemer, med innebygd (embedded) styring, heldigitale skyggefabrikker og at produktene også skal være utstyrt med en integrert databrikke som både kan kommunisere med produksjonssystemet, og senere brukeren og andre produkter, får du et bilde av konseptet.

Les: National Instruments publiserer trend-rapport på Big Data, cyber-fysiske systemer m.m.

Fra IO-Link til blåtann

Den tyske regjeringen står bak strategien. Tradisjonen tro besøkte den tyske kansleren en rekke utstillere under åpningsdagen på messen (7. april). Selv om løypa var gått opp på forhånd, hadde kansler Merkel ingen problemer med å finne stands som var tydelig merket med Industry 4.0, eller bare 4.0. Produsentene har lagt seg i selen for å utvikle nye løsninger som kan et bidrag til neste industrirevolusjon, eller sørget for å identifisere hvilke produkter i eksisterende portefølje som passer inn i konseptet.

Om vi går helt i kjelleren på produksjonshierarkiet, sensorene, viste for eksempel Pepperl+Fuchs en ny gateway (døpt Smartbridge). Selskapets Benedikt Rauscher forteller at den smarte brua kommuniserer på IO-Link til feltutstyret, mens trådløs blåtann kan snakke med smarttelefoner og nettbrett.

- Informasjonen kan sendes videre til internett via trådløst nettverk, Wifi, sier han.

Les: Magnesiumen på Herøya spiller igjen, med langt høyere automatiseringsgrad

Fjernoppkobling via skyen

Instrumentleverandør Endress+Hauser hadde satt opp et par meter høye tall, altså 4.0, på standen. Selskapets konfigurasjons- og diagnostikkverktøy for utstyrsadministrasjon (Plant Asset Management) er nå tilgjengelig for å bli kjørt i dataskyen.

Phoenix Contact var nominert til messens Hermes-pris for en skyløsning, Proficloud. Den skal gjøre global oppkobling og fjernovervåking av feltutstyr tilkoblet via lokale Profinet-nettverk til en lek.

Siemens varter som vanlig opp med den største standen, rundt 3500 kvadratmeter. Den betjenes av hele 750 effektive ansatte. Selskapet presenterer hele verdikjeden, fra digitale designløsninger, simulering, engineering, produksjon, drift og service. Selskapets Heinz Eisenbeiss, direktør for markedsføring, tar oss med til den siste delen av en rektangulære gigantstanden, framtidsforumet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Les: GE mener sosiale nettverk er på vei inn i automatiseringsbransjen

Autonome produksjonsceller

Direktøren forteller at de har tatt et utsnitt fra produksjonen av Golf 7, inklusiv et delvis bygd karosseri. Det er flere roboter i sving, en av dem monterer en av dørene med presisjon som vi tobente skapninger bare kan drømme om. Eisenbeiss forklarer at produksjonscellene i framtiden skal bli langt mer fleksible og autonome. Et eksempel er at en av robotene kan tas ut av drift for en periode, mens de andre også kan gjøre kollegaens oppgaver.

Det tyske firmaet har også med seg håndfaste nyheter for dagens industri. Vi har skrevet om selskapets engineeringsportal (TIA Portal) ved flere anledninger, som de mener kan redusere tidsbruken opptil 30 prosent. På sikt skal alt automatiserings- og elektroutstyr fra selskapet konfigureres via portalen. Eisenbeiss viste stolt fram selskapets kraftigste PLS, S7-1518, som han mener skal være verdens raskeste i sin klasse.

Les: Slik styres produksjonen av nye Audi A3

Utdatert smart-tv

Direktøren mener at hastighetsøkningen er spesielt viktig for å kunne tilby enda bedre sikkerhet i de raskeste maskinene. Ifølge kollega Elske Meyer kan multitouch-skjermer også være et viktig bidrag til økt sikkerhet, for eksempel gjennom tohåndsbetjening. Hun peker på viktigheten av å satse på robuste paneler, de skal være ripefrie, ha antirefleksskjermer og bør være uten kanter hvor smuss og bakterier kan trives. I første omgang skiper Siemens to modeller, på 19 og 22 tommer.

- Det kommer mindre skjermer senere, sier Meyer.

En av våre guider på Beckhoffs stand var skråsikker på at morgendagens brukergrensesnitt vil være basert på multitouch. Han hadde fått seg en aha-opplevelse da barnet hadde feilrapport den nye super-tv-en hjemme. Sønnen ville zoome inn og panorere bildet, men det var som limt fast. Budskapet er at morgendagens operatører er vokst opp med smarttelefoner, nettbrett og multitouch (Apple Iphone ble lansert i 2007), og forventer den samme funksjonaliteten på jobb.

Les: Panel-PC fra Eaton har multitouchskjermer i 16:9-format på 10,1, 15,6 og 21,5 tommer

Over til løsninger

Og nettopp multitouch illustrerer godt trenden med at forbrukerelektronikken synker stadig lenger ned i automatiseringsløsningene. Selskaper som Beckhoff og Wago har gjort suksess med pc-basert automatisering, spesielt innenfor maskinstyring. En annen gjenganger på Hannover Messe 2014 er at mange produsenter fortsatt jakter på nye medarbeidere.

Flere konvensjonelle komponentleverandører beveger seg over til komplette løsninger. Et godt eksempel er Phoenix Contacts stand, som i år nesten flommet over med modeller av applikasjoner som lekkasjeovervåking av vanndistribusjon til styring av solcelleparker.

Les: Multitouchskjermer fra Beckhoff kan utvides med trykknapper, lamper og annen leamikk

Godt norsk

Vi tar også med at Schneider hadde et langt større innslag av prosessautomatisering. Bakgrunnen er overtagelsen av Invensys, som blant annet øker porteføljen med Foxboro instrumenter og prosesskontrollsystem (DCS) og Wonderware Scada og datafangstløsninger.

ABB hadde tatt med seg samhandlingsbordet som Statoil har vært fødselshjelper til, blant annet på Melkøya. Den svenske leverandøren CGM har montert en storskjerm inn i et motorisert bord som kan kjøres fra horisontal til vertikal posisjon. Og mens vi er inne på norske innslag, vi hilste på Gassecures trådløse (ISA100 Wireless) gassdetektor på fellesområdet for feltbusskommunikasjon.

Les: Statoil har kjørt vellykket testing av trådløse gassdetektorer på Gullfaks C

Høster energi

Der møtte vi også Halvor Landet fra norske Fint, eller Fieldbus International. Han fortalte at de har lansert verdens første innebygde (embedded) WirelessHart-modul som produsenter av feltutstyr kan integrere for å komme på lufta, bokstavelig talt. ABBs energihøster (energy harvester) for nettopp WirelessHart temperaturtransmittere har også kommet ut av laboratoriet. Vi har skrevet om løsningen tidligere, nå er den ifølge vår ABB-kilde klar for salg. Den henter energi fra prosessen for å lade batteriet, og dersom temperaturforskjellen er over 30 grader, kan du utsette batteribytte i flere år.

Ifølge informasjonen Hart-foreningen er det globalt 17 000 WirelessHart-enheter i drift globalt. Noen hundre av disse spiller på norske plattformer i Nordsjøen.

Les: WirelessHart og ISA100.11a konkurrer fortsatt om trådløs kommunikasjon til feltutstyret

Nye trekkplastre

Tysk industri går fortsatt godt. Derfor er det godt besøk på messen. Arrangørene legger seg også i selen for å friste med mer enn utstillernes stands. Rød løper på flere kilometer som går innom de største automatiseringssponsorene gir et stilig inntrykk, og er ment å guide besøkerne i jungelen. Gjestene kan også melde seg på guidede turer.

Det blir stadig flere forum for foredrag og samlingsplasser hvor konkurrenter samles (som feltkommunikasjonsloungen og OPC, som for øvrig mener at OPC UA (Universal Architecture) er limet som kan binde sammen automatisering og IT i Industry 4.0). Forumet for industriell IT har fått følge av plassen for prosessautomatisering (Process Automation Place) og Smartgrid-forum, hvor det er foredrag med aktuelle temaer. Majoriteten er på tysk.

Et annet grep i år var et lite demonstrasjonsanlegg for Industry 4.0, eller smart industri. Her hadde konkurrenter og forskningsinstitusjoner gått sammen om å bygge gjennomsiktige styrings- og produksjonsskap proppfulle med elektronisk snacks. Fortsettelse følger trolig på Hannover Messe 2015 i april neste år.

Les: Automatiserings innsiktsartikkel om OPC UA

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.