KRAFT

Her er grunnen til at Oslo satte full stopp på LED-utbyttingen

17. juni 2013 - 10:26
Vis mer

Den store fordelen med LED skulle være levetiden. De nye målingene fra Ensjøveien i Oslo viser at lampene kan vare langt kortere enn antatt.

Norconsults rapport viser at lysstyrken er redusert med hele 7,7 prosent på to år, til tross for at det er korrigert for ned­smussing av armatur.

Setter på LED-bremsene

Det er 20 prosent dårligere enn LED-leverandøren har kalkulert med, og betyr at lampene må skiftes etter bare 30.000 timer.

Målingene gjør at kommunen setter bremsene på for LED-revolusjonen. Oslo kommer riktignok til å bytte ut armaturene i Gladengveien på Ensjø, men etter det er det stopp.

– Vi fikk en aha-opplevelse, og bestemte oss for å ta det litt rolig. I stedet studerer vi hvordan det går på Ensjø, sier seksjonssjef Tom Kristoffersen i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Les også: Derfor blinker lyset når naboen dusjer

Lys: Slik fanger det ombygde speilrefleks-kameraet til Norconsult opp lyset i Ensjøveien.  fOTO: NORCONSULT
Lys: Slik fanger det ombygde speilrefleks-kameraet til Norconsult opp lyset i Ensjøveien. fOTO: NORCONSULT

Svekkes raskt

En hel verden har kastet seg på trenden der tradisjonell gatebelysning med høytrykks natrium­lamper eller kvikksølvlamper byttes­ ut med LED.

Los Angeles er en av mega­byene som ved årsskiftet hadde skiftet ut drøye 113.000 armaturer. Også flere norske kommuner­ har sett LED-lyset og markeds­fører massivt sin energivennlige og økonomisk smarte overgang.

Trolig dimmes entusiasmen noe når de ser målingene Norconsult har gjort ikke bare i Oslo, men også andre steder.

– Lengre levetid er det viktigste argumentet for LED. Men det forutsetter at man ikke har en rask lystilbakegang. Vi finner flere steder at tilbakegangen er større enn det leverandørene­ oppgir, sier senioringeniør Pål Johannes Larsen i Norconsult.

Et annet argument for å gå over til LED er at det skal være langt mer energivennlig. Larsen sier at det gjerne gjelder for innendørs belysning, men for gatebelysning er energi­effektiviten mer eller mindre den samme med en moderne konvensjonell lampe som med en LED-lampe.

Det er også en myte at alt konvensjonelt lys er gult og gustent.

Les også: – Energisparing gjennom effektivisering er en illusjon

Dyrt

Regnestykket ser ikke bra ut for LED.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Nor­cons­ult anslår at det hurtig mørknende LED-anlegget på Ensjø vil koste kommunen dobbelt så mye som et tradisjonelt lysanlegg med høytrykks natriumlamper i løpet av 25 år.

Lampene i et nytt, tradisjonelt anlegg må skiftes etter 16.000 til 20.000 timer. En ny pære koster gjerne 200 til 300 kroner.

Problem­et med LED har til nå vært at hele armaturen­ må skiftes, mens en konvensjonell armatur gjerne varer opptil flere ganger livslengden til en LED-armatur.

Innkjøpsprisen på en LED-armatur ligger mellom 1500 og 2000 kroner. Det finnes LED-kassetter på markedet, men disse er foreløpig ikke standardisert.

Når samtidig levetiden bare er litt bedre enn de konvensjonelle lampene, hjelper­ det lite om de skulle bruke mindre energi.

– Nå er jeg kanskje stygg med kommunene som har gått for full utskifting, men det virker som de sammenligner sitt nye LED-anlegg med det gamle anlegget de hadde – ikke hvordan det ville vært med et nytt konvensjo­nelt anlegg, sier Larsen i Norconsult.

Les også: Sparepærer holder ikke hva leverandørene lover

LED-lys: Lengre levetid er det viktigste  argumentet for LED-belysningen.
LED-lys: Lengre levetid er det viktigste argumentet for LED-belysningen.

På bedringens vei

I prosjekter noen år tilbake i tid så Norconsult et stort avvik mellom lovnader fra LED-leverandører, både hva gjaldt lysteknisk og elektroteknisk kvalitet.

Pål Johannes Larsen påpeker at utviklingen nå går raskt, og at problemene med lystilbakegangen ser ut til å være mindre for de aller nyeste LED-anleggene. Leverandører har også blitt flinkere til å gi korrekt teknisk informasjon.

– Men fortsatt finner vi de dårlige eksemplene litt for ofte også i dagens marked, noe som kan skape et ufortjent dårlig rykte for de mer seriøse leverandørene, mener Larsen.

Han understreker at LED har flere fordeler. Særlig på steder der det er vanskelig å skifte ut pærer, og der sterkt trafikkerte veier må stenges for å få det til.

– Om det lønner seg, varierer fra prosjekt til prosjekt. I grisgrendte strøk, hvor det er lite trafikk, kan man bare kjøre ut en stigebil. Da koster det ikke mye å skifte en lampe, sier lysingeniøren.

Funksjonelt

Larsen oppfordrer norske kommuner til å være mindre opptatt av teknologivalg, og mer opptatt av hva slags funksjon lyset skal ha. Det betyr også mye hvordan LED-lysene installeres.

Larsen har sett det han kaller «skrekkeksempler». Flere steder er LED-lampene satt opp på en måte som blender de forbipasserende.

– Kommunene vil gjøre det billigst og mest mulig energieffektivt og har lang avstand mellom armaturene. Jo mer man sprer lyset utover­, jo mer direkte ser man da inn i armaturen og blendingen blir høyere, påpeker Larsen.

Kristoffersen i Oslo kommune er i det hele tatt skeptisk til å skifte ut gamle armaturer til LED på eksisterende stolper.

– Vi ser at stolpeavstanden kan være en utfordring for med jevnhet i lyset, samtidig som mastehøyden kan forårsake blending, påpeker han, og understreker at han opplever at produsentene jobber for å løse dette.

Larsen i Norconsult oppfordrer uansett kommunene til å gjøre ettermålinger for å se om leverandørenes løfter om levetid holder­ mål.

– Det blir veldig sjelden gjort, fastslår Larsen­.

Les også:

Gjør telyset til flomlys

Overfører 3 Gbps fra taklampa

Vil navigere med LED-lys  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.