Her er fremtidens hvitevarer

1300 designstudenter konkurrerte om å finne ut hvordan kjøkkenmaskinene ser ut om 40 år. Her er de åtte vinnerne.

VINNEREN - THE SNAIL: Sneglen er et bærbart oppvarmings- og matlagingsapparat som er konstruert av indiske Peter Alwin. Apparatet er så fleksibelt at det kan plasseres direkte på både gryter, stekepanner, krus og andre ting for å varme opp forskjellig innhold. Energien er sukker. Sensorer finner ut hva som skal varmes opp og justerer alle parametre. Et enkelt og brukervennlig touch-display gjør at prosessen kan overvåkes løpende. Sneglen gikk av med seieren i konkurransen.  (Bilde: Electrolux)
THE KITCHEN HIDEAWAY: Det bortgjemte kjøkken er ideen til Daniel Dobrogorsky fra Australia. Det skal løse de fleste av våre kjøkkenutfordringer på et minimum av plass. Faktisk trenger ikke beboerne mer enn en avansert VR-hjelm for å koke maten på dette kjøkkenet. Ved å ta på seg hjelmen etableres kontakt med et virtuelt kjøkken som ligger lagret i en datamaskin. Et kjøkken som brukeren selv kan designe. Selve matlagingen er det roboter som tar seg av. Det eneste den sultne brukeren trenger å gjøre er å forestille seg matlagingen i det virtuelle kjøkkenet gjennom toveiskommunikasjonen i hjelmen. Så styres robotkokken ned til minste kutt i agurken.  (Bilde: Electrolux)
EXTERNAL REFRIGERATOR: Etter to år i Kina ble franske Nicolas Hubert inspirert til å utvikle sitt eksterne fryseskap, som festes direkte på veggen på utsiden av boligbygg. I Kina oppbevarer man ofte mat på balkongen om vinteren for å spare plass og energi. Om vinteren, og om natten, vil lave temperaturer sørge for riktig temperatur i fryseren. Når været er varmere, aktiveres et solcellepanel for å drive kjølemaskinen. Den utvendige fryseren vil også fungere som luftkjøler på varme dager.  (Bilde: Electrolux)
DISMOUNT WASHER: Et forslag til å fikse utfordringen med skitne klær og svære vaskemaskiner kommer fra kinesiske Lichen Guo. Det skal løses av en liten vaskekapsel som renser med damp og kan hektes ned fra veggen og fungere som en bærbar skittentøys-kurv. Når tøyet skal renses, plasseres kapselen med skittent tøy på en drivmekanisme som kan monteres på veggen, hvor den tar opp liten plass. Avhengig av hvor mye klær man vil vaske, kan man bruke ulike kapselstørrelser på den samme drivmekanismen.  (Bilde: Electrolux)
ECO CLEANER: Noe av det minst morsomme vi gjør er å vaske opp. Her kommer Eco Cleaner, designet av Ahi Andy Mohsen fra Iran, inn og løser problemet. Dette er en bærbar kombinasjon av en oppvaskmaskin og en kompostbeholder, og det er ultralyd som skal brukes til å ionisere matrestene og omdanne dem til avfall for gjenbruk, samtidig som tallerkenene blir gullende rene. Solceller er nok til å drive maskinen som neppe er tingen for de virkelig store selskapene, men ypperlig for småhusholdninger.  (Bilde: Electrolux)
KITCHEN ELEMENTS: Kjøkkenet i 2050 er ikke som i dag mener amerikanske Matthew Gilbride. Han vil ha modulbaserte apparater montert på veggen som kan tilby nye mer fleksible metoder for matlaging, nedkjøling, aircondition, belysning og interiørdesign. Her er det mye plass å spare. Til og med på energiforsyningen, som da er blitt trådløs.  (Bilde: Electrolux)
CLEAN CLOSET: Clean Closet er tenkt ut av svenske Michael Edenius, og det kommer neppe til å mangle kunder når dette kommer på markedet. Dette er et klesskap som vasker og renser klær. Når klærne henges inn skapet, blir de skannet for å avsløre flekker. Deretter vaskes og renses de med molekylært baserte vaskestoffer. Her gjelder det også å bli kvitt alle dagens vaskemidler som bidrar til forurensning. Den vannfrie prosessen gjør både skittentøyskurven, vaskemaskinen og tørkeskapet overflødig.  (Bilde: Electrolux)
BIO ROBOT REFRIGERATOR: Dette er en virkelig radikal endring av det gamle kjøleskapet som er tenkt ut av russeren Yuriy Dmitriev. Det er bare fjerdeparten av størrelsen til et vanlig kjøleskap. I stedet for skap med hyller er det hele en samling av kjølende gel basert på mikrobioroboter. Den verken kleber eller lukter og former seg rundt alt som dyttes inn i den og får næring av varmen de fjerner. Gelen former seg rundt hvert enkelt produkt i kjøleskapet.  (Bilde: Electrolux)

1300 designstudenter konkurrerte om å finne ut hvordan kjøkkenmaskinene ser ut om 40 år. Her er de åtte vinnerne.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå