MOBIL

Her er de viktigste nyhetene fra Barcelona

MWC 2012: Her er oversikten over de heftigste mobilene som ble lansert under verdens største mobilmesse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mars 2012 - 06:00

Mobile World Congress gikk av stabelen i Barcelona denne uken, og de aller fleste av de store produsentene var representert og viste frem nye produkter.

Som vanlig var det et skred av nye telefoner som ble lansert. Vi fikk spesielt se kraftigere maskinvare og heftigere kamera.

Her er de viktigste modellnyhetene:HTC presenterte en ny serie telefoner med fokus på kameraopplevelser.

HTC

HTC lanserte sin nye One-serie med tre nye telefoner under messen. Av disse var det spesielt modellene One X og One S som fikk mest oppmerksomhet.

One X er selskapets nye flaggskip. Spesifikasjonene inkluderer en kraftig firekjerneprosessor på 1,5 GHz. Dette betyr for alle praktiske formål at telefonen har fire prosessorer som deler på oppgavene, noe som gir telefonen langt høyere arbeidskapasitet.

One X har også en skjerm på 4,7 tommer, og er 8,9 millimeter tykk. Den har i likhet med Nokias toppmodeller i Lumia-serien et deksel laget ett stykke gjennomfarget polykarbonat. Det gir den avrundede sider, og et deksel som ikke viser riper så tydelig.

Vi snakker her om en telefon som med største trygghet kan kalles en toppmodell, da spesifikasjonene ellers er topp. Her er det for eksempel 32 GB innebygget minne og NFC.

LES MER: Lyntest av HTC One X

One S har fått en mindre skjerm på 4,3 tommer, og oppløsingen 540 x 960 piksler. Altså har denne fått mindre skjerm enn One X, noe som også gjør telefonen mindre. One S har tokjerneprosessor, 16 GB innebygget minne, GPS, rask internettilgang og ellers det du forventer å finne i en moderne smartelefon.

LES MER: Lyntest av HTC One S

Felles for både One X og One S er at de har åtte megapikslers kamera. Her har HTC lagt mye arbeid i å gjøre kameraet både kjapt, brukervennlig og i stand til å ta bilder av god kvalitet. For å få til dette har de blant annet puttet inn en egen bildebehandlingsbrikke i alle telefonene.

Alle de nye HTC-telefonene kjører nyeste Android 4.0, og har HTCs nye menysystem Sense 4. Telefonene skal komme i salg i april.

Les mer om alle de nye HTC-modelleneNokias Jo Harlow viste frem 808 PureView, som har 41 megapikslers kamera.

Nokia

Det var få som forventet at Nokia skulle lansere årets store snakkis under Mobile World Congress. Det var ventet at det skulle dukke opp to nye Windows Phone-modeller og en ny Symbian-modell. Men ingen hadde forutsett at en av disse telefonene skulle komme med et kamera med vanvittige 41 megapiksler.

Det nye kamerabeistet heter Nokia 808 PureView, og byr på ny teknologi på kamerafronten. Poenget med den voldsomme oppløsningen er ikke først og fremst å ta bilder på 41 megapiksler, men å kunne zoome langt inn i bildene.

Nokia mener åpenbart også at telefonen er den beste kameratelefonen som noen gang er lansert, og kameraet har utover den store oppløsningen gode spesifiksajoner ellers. Her er det for eksempel en kraftig xenon-blits og gode kameralinser.

Utover dette her 808 PureView en telefon med fire tommers skjerm, operativsystemet Symbian, og en tykkelse og vekt som ikke akkurat vil appellere til deg som vil ha en liten mobil.

Telefonen kommer ikke i salg gjennom vanlige kanaler i Norge, men du kan alltids kjøpe den på internett. Prisen er vente å bli et sted mellom 4000 og 4500 kroner.

Nokia viste også frem sin nye toppmodell med Windows Phone, Lumia 900. Denne telefonen er praktisk talt lik Lumia 800, men byr på større skjerm på 4,3 tommer og et frontmontert kamera for videosamtaler.

LES MER:

Lyntest av Nokia 808 PureView 

Lyntest av Nokia Lumia 900Samsung Galaxy Beam har innebygget projektor.

Samsung

Samsung hadde ingen stor mobillansering i år, men de viste like fullt frem en interessant telefon med innebygget projektor.

Den nye modellen heter Galaxy Beam, og har en liten projektorlampe på toppen av telefonen. Du kan vise filmer, bilder og annet du har på telefonen rett på veggen. Bildet kan vises i inntil 360 x 640 pikslers oppløsning med 50 tommers størrelse.

Det blir dermed en smal sak å vise alle i rommet de siste bildene eller videoene du tok med telefonen. På den annen side krever det også at det er rimelig mørkt i rommet, for projektoren er naturligvis ikke like lyssterk som en vanlig projektor.

Telefonen kjører Android 2.3, og kommer i salg i Norge i løpet av juli, og skal koste 4000 kroner.

Samsung viste for øvrig også frem to 10.1-tommers nettbrett, hvor den ene har fått en penn. Dette gjør at du kan skrive på skjermen, tegne, og regne. Denne modellen heter Galaxy Note 10.1, mens varianten uten penn heter Galaxy Tab 2 (10.1).

Les mer om Samsungs nyheterDette er LGs nye toppmodell, Optimus 4X HD.

LG

LG har lansert en rekke nye telefoner i ukene før messen startet. Den heftigste av disse er deres nye toppmodell, Opitmus 4X HD, som ble vist frem på messen.

Denne telefonen har fått en skjerm på 4,7 tommer med HD-oppløsning, en firekjerneprosessor på 1,5 GHz, og en ganske så slank design.

Dermed melder også LG seg på kampen om å gå deg som er opptatt av den siste teknologien som kunde. Vi snakker her om en telefon som i teorien vil kunne kjøre alt av apper og spill med største letthet.

Optimus 4X HD kjører Android 4.0, og kommer i salg i mai.

I tillegg viste LG frem oppfølgeren til deres 3D-mobil, Optimus 3D Max. Denne telefonen har en brillefri 3D-skjerm, og muliget for å ta opp video og bilder i 3D.

Det er ikke kjent om Optimus 3D Max kommer til Norge.

LES MER: Her er alle modellene LG viste under messenSony lanserte nye Xperia-modeller. Her ser vi Xperia P, Xperia S og Xperia U.

Sony

Sony viste frem to nye telefoner, og annonserte at den amerikanske modellen Ion kommer til Norge. De to nye heter Xperia U og Xperia P. Alle telefonene fra produsenten har fått ganske lik design som Xperia S, men forskjellige spesifikasjoner.

Xperia U er den nye ungdomsmodellen fra Sony. Den har en tokjerneprosessor på 1 GHz og en kraftig grafikkprosessor. Skjermen måler 3,5 tommer. Det som er spesielt med telefonen er at du kan skifte et deksel i bunnen av den, slik at du kan tilpasse utseende noe. Det er også et gjennomsiktig felt på nederste delen av telefonen. Dette lyser når du får meldinger og slikt, og du kan skifte farge på lyset slik at det passert til fargetemaet i menyene.

Xperia P er midtmodellen. Den har samme maskinvare, en skjerm på 4 tommer og oppløsningen 540 x 960 piksler. Internminnet er på 16 GB, og det er støtte for minnekort. Kameraet til Xperia P har åtte megapikslers oppløsning, og tar opp video i full HD. Telefonen har også NFC.

Alle telefonene lanseres med Android 2.3, men får Android 4.0 i andre kvartal. De kommer i butikk i løpet samme kvartal, så ventetiden for oppgradering blir altså ikke så lang.

LES OGSÅ:

Lyntest av Xperia U

Lyntest av Xperia P Huawei lanserte en ny toppmodell de hevder er verdens kraftigste mobil.

Huawei

Huawei har muligens lansert den kraftigste telefonen under messen. I likhet med HTC One X og LG Optimus 4X HD har den fått en firekjerneprosessor. Men i motsetning til de andre har Huawei utviklet prosessoren selv, og ifølge dem selv er telefonen verdens kraftigste.

Modellen heter Ascend D quad, og har skjerm på 4,5 tommer med HD-oppløsning, 8 GB innebygget minne og alle teknologiene du kan forvente.

Produsenten har også fokusert på strømforbruket, og skal ha sørget for at batteriet vare 30 prosent lenger enn gjennomsnittet på dagens telefoner.

Telefonen kommer i salg en gang etter sommeren, men prisen er ikke kjent. Huawei sier imidlertid at prisen skal være konkurransedyktig.

Huawei lanserte for øvrig også et nettbrett med samme prosessor og med full HD-skjerm.

LES OGSÅ: Lyntest av Huawei Ascend D quadPanasonics nyheter er vanntette. Her ser vi Panasonic Eluga.

Panasonic

Panasonic har for alvor kastet seg inn i mobilmarkedet, med lanseringen av to nye modeller for Europa. Begge skal komme til Norge, og de deler noen interessante egenskaper.

Disse telefonene her både tynne og lette, har store skjermer og rask tokjerneprosessor. Men uvanlig nok er de vanntette og støvtette. Altså telefoner som burde egne seg bra for oss som bor i et værutsatt land.

Den enkleste av de to er Eluga, som har 4,3 tommers skjerm. Eluga Power stiller med skjerm på 5 tommer. Begge telefonene har tokjerneprosessor og alle spesifikasjoner som er vanlige i moderne smarttelefoner.

Telefonen kommer med Android 4.0, men prisene er ikke kjent.

LES MER:

Lyntest av Panasonic Eluga

Slik er Panasonic Eluga PowerAsus lanserte et nettbrett som også er en mobiltelefon. 

Asus

Asus viste frem en del nyheter i år, men det var PadFone som var den aller mest interessante. Dette er nemlig en mobiltelefon og et nettbrett i ett.

Nettbrettet drives av telefonens maskinvare, og du må plassere telefonen i selve brettet for å bruke det. Dette gjør at du kan samle alt du driver med på samme enhet, men at du ikke trenger å drasse med deg nettbrettet overalt.

Konseptet er omtrent som Motorolas Lapdock, hvor du setter telefonen i en liten PC drives av mobilen.

Maskinvaren til telefonen er rimelig sterk. Den har fått en Qualcomms nyeste systembrikke med tokjerneprosessor på 1,5 GHz. Skjermen er 4,3 tommer, og har oppløsningen 540 x 960 piksler. I tillegg til støtte for minnekort har telefonen 16 GB til 64 GB innebygget minne, avhengig av hvilken variant du går for.

Operativsystemet er Android 4.0. Asus PadFone kommer i salg i april. 

LES OGSÅ: Slik er Asus PadFoneZTE viste frem sin første telefon med firekjerneprosessor.

ZTE

Kinesiske ZTE viste frem et helt skred av nye telefoner. Av disse var det spesielt modellen ZTE Era som stakk seg ut. Denne telefonen har som seg hør og bør fått en firekjerneprosessor. Vi snakker om Nvidia Tegra 3, som har fire prosessorer med en makshastighet på 1,3 GHz, og en egen støtteprosessor på 500 MHz som holder liv i bakgrunnsprosessert når telefonen er i hvilemodus.

Era har en skjerm på 4,3 tommer med oppløsningen 540 x 960 piksler. Det er snakk om en LCD-variant. Operativsystemet er den nyeste Android-utgaven, versjon 4.0 Ice Cream Sandwich. 

Telefonen er ikke mer enn 7,8 millimeter tykk, og har et kamera med åtte megapikslers oppløsning.

En annen interessant modell er ZTE PF112 HD, som har en 4,5 tommers skjerm med HD-oppløsningen 720 x 1280 piksler. Den øvrige maskinvaren er svakere enn Era sin, da denne modellen har tokjerneprosessor på 1,2 GHz. Ellers har PF112 HD Android 4.0.

Til de nye telefonene har ZTE utviklet et eget menysystem som ligger på toppen av Android. Dette kalles Mifavor.

LES MER: Mobilskred fra ZTE

Her finner du alle våre artikler fra Mobile World Congress 2012

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.