MOBIL

Her er de nye WebOS-dingsene

Kjærlighetsbarna til HP og Palm er rå og små.

Marius ValleMarius ValleJournalist
10. feb. 2011 - 09:02

Etter at HP kjøpte opp Palm for snart et år siden har det vært rimelig tyst fra duoen. En oppfølger til Palm Pre ble lansert i oktober. Pre 2 var i stor grad lik originalen, men med noen designendringer og ny versjon av operativsystemet WebOS.

Les test av originalen Palm Pre her »


Nå har de lansert nye telefoner, og et nytt nettbrett, basert på WebOS. Her får du oppfølgeren til Pre, og en splitter ny minitelefon som er i omtrent samme størrelse som Sony Ericsson X10 Mini. Begge telefonene har fått versjon 2.2 av WebOS, mens nettbrettet har fått versjon 3.0.

HP Pre 3

Oppfølgeren til Palm Pre og Pre 2 heter, naturlig nok, Pre 3. I tillegg er Palm-navnet fjernet, og telefonen markedsføres som et HP-produkt.

Formfaktoren er den samme som før. Den har en avrundet form og et utskyvbart fulltastatur. Men Pre 3 har vokst, både i størrelse og spesifikasjoner.

Større skjerm, bedre oppløsning

Skjermen har blitt en halv tomme større, og måler nå 3,6 tommer. Oppløsningen har gått betraktelig opp, fra 320 x 480 piksler til 480 x 800 piksler. Skjermen er som på forgjengerne kapasitiv og støtter multitouch.

Prosessoren har fått en hastighet på hele 1,4 GHz, og det er 512 MB RAM om bord. Pre 3 kjører på en Snapdragon-SoC, men detaljer om hvilken er ikke kjent. Pre kaller den MSM 8x55, som kan bety forskjellige brikker.

Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler, og kan ta opp video i HD-oppløsnignen 720p. Et frontmontert kamera er også på plass.

Godt spesifisert

Super-3G og Wi-fi er på plass, og HP har oppgradert til HSPA+ og støtte for 802.11n. Det betyr kort fortalt at du får høyere internetthastighet.

Telefonen har såkalt dual mode, som innebærer at den i tillegg til GSM støtter CDMA-nett, som bruker i blant annet USA og i Asia.

Ellers finner du GPS, Bluetooth, USB-støtte og alt du forventer å finne i en toppmodell i dag, med unntak av støtte for Micro-SD-minnekort. Du får imidlertid telefonen i 8 og 16 GB-utgave.

Pre 3 skal komme i slag i løpet av sommeren. Prise og tilgjengelighet er ikke kjent.

Les mer om Pre 3 hos HP »

HP Veer

Den kanskje mest interessante lanseringen er imidlertid Veer.

Denne telefonen er en anelse bredere og tykkere enn Sony Ericsson X10 Mini, men har fått en 2,6 tommers skjerm med 320 x 400 piksler og multitouch.

Dette er smått!

I tillegg har telefonen telefonen fått utskyvbart tastatur likt det på Pre 3. Om du har holdt en Sony Ericsson X10 Mini i hånda skjønner du at det er snakk om veldig mye på en så liten telefon.

Sammenligningen til høyre viser størrelsesforskjellen på de to telefonene.

Den har en Qualcomm MSM7230-SoC med 800 MHz prosessor og 512 MB RAM. I tillegg er GPS, super-3G og Wi-fi på plass, så vi snakker her om en godt spesifisert smarttelefon.

...til en pris

Noe må ofres med størresle, og for Veers del er det at minnet er skåret ned til 6,5 GB tilgjengelig plass. Batteriet har blitt fastmontert og har en kapasitet på minimale 910 mAh. Kamera har ikke autofokus og tar ikke opp video i HD.

Veer skal komme i salg i løpet av våren, men prisen og norgesplanene er ikke kjent.

Les mer om Veer hos HP »

HP TouchPad

HP hiver seg inn i tablet-bølgen med TouchPad. Denne har en 9,7 tommers skjerm, 1,2 GHz tokjerneprosessor og en tykkelse på 1,4 cm.

Operativsystemet er WebOS 3.0, og er i utseendemessig ganske likt som versjonen som kjøres på telefonene. 

Touch to share

Tableten har fått en funksjon som kalles "Touch-to-Share". Dette innebærer at du kan holde to tableter eller en telefon inntil for å dele innhold, som dokumenter, bilder, lenker og annet. Pre 3 støtter dette.

Skjermen har fått oppløsningen 1024 x 768, og sammen med tilsvarende størrelse minner det hele ganske mye om Apples iPad.

Kommer i flere varianter

TouchPad kommer med 16 eller 32 GB minne, frontmontert kamera, Wi-fi, BLuetooth, GPS, og i versjoner med og uten mobilmodem.

HP skal først slippe en versjon med kun Wi-fi. Senere kommer versjoner med 3G og 4G. TouchPad kommer til sommeren, og vi håper på å se den i Norge også.

Les mer om TouchPad hos HP »

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.