KRAFT

Her eksploderte den

EKSPLODERTE: Her skjedde eksplosjonen på Oslofjordforbindelsen 25. mai. Skjøtekammeret er nå rengjort, og arbeidet med å finne ut hva som skjedde er i gang.
EKSPLODERTE: Her skjedde eksplosjonen på Oslofjordforbindelsen 25. mai. Skjøtekammeret er nå rengjort, og arbeidet med å finne ut hva som skjedde er i gang. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
15. juni 2009 - 10:13
Vis mer

Statnett og Nexans er i gang med å kartlegge skadene etter at noen av kablene på Oslofjord-forbindelsen eksploderte 25. mai, ifølge en melding.

Eksplosjonen førte til at forbindelsen ikke var tilbake i full kapasitet til 1. juni, som planlagt.

Oslofjord-kabel - følgefeil etter eksplosjon på kabelen 25. mai 2009.
Eksplosjonen førte til at forbindelsen ikke var tilbake i full kapasitet til 1. juni, som planlagt. SKADET: Dette er en følgefeil av eksplosjonen som skjedde 25. mai, ifølge Statnett. Statnett

Det elektriske anlegget i skjøtekammeret på Bastøy ble totalskadet i eksplosjonen.

– Hele anlegget var totalt ødelagt. Lysbrytere og armaturer måtte skiftes, sier Gunnar Romsaas i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Skader og lekkasjer

Rengjøringen har tatt tid, blant annet på grunn av gassutvikling (SF 6). Først nå kan man begynne arbeidet med å finne ut hva som skjedde.

Det er så langt registrert eksplosjonsskade i stoppskjøten på en kabel, og lekkasjeskader på en annen. Skadeomfanget er ikke fullstendig kartlagt, og det er derfor ikke mulig å si når forbindelsen kan være i orden igjen.

– Det er eksplosjonsskaden som er hovedskaden, og lekkasjen er en følge av eksplosjonen, sier Romsaas.

Skjøtekammeret hvor eksplosjonen skjedde er ferdig rengjort, og rommet må nå settes i opprinnelig stand.

Arbeider på land STRØM TIL SVERIGE: Oslofjordforbindelsen fra Horten-området til Moss-området fører strøm fra det norske elnettet til det svenske. Kabeltraseen er hemmelig siden dette er kritisk infrastruktur, men kabelen går omtrent som på dette kartet.
Arbeider på land STRØM TIL SVERIGE: Oslofjordforbindelsen fra Horten-området til Moss-området fører strøm fra det norske elnettet til det svenske. Kabeltraseen er hemmelig siden dette er kritisk infrastruktur, men kabelen går omtrent som på dette kartet.

Arbeider på land

Statnett kan ikke si noe om det totale skadeomfanget og hvilke reparasjoner som må gjøres, men sier at arbeidene trolig vil skje på land. Det skal legges fram en fullstendig plan for arbeidene når skadeomfanget er kartlagt.

Kabelleverandøren Nexans skal undersøke skjøten som eksploderte, sammen med Statnett og en ekstern ekspert fra Sintef.

– Det har vært mye oljesøl og forurenset støv som måtte fjernes fra skjøtekammeret, sier Romsaas.

Slipper dagbøter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tidligere lovet 800 000 kroner i dagbøter hvis forbindelsen ikke var i gang til 1. juni som lovet: Les saken her

Men nå har NVE utsatt denne fristen på ubestemt tid. Når skadeomfanget er kartlagt, vil NVE vedta en ny frist for når Statnett må fikse kabelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også datoen for når tvangsmulkten løper, er utsatt. Ifølge Statnett godtar NVE at eksplosjonen på Bastøy var en uforutsett hendelse, og at omfanget gir belegg for å forlenge fristen.

– Vi har en løpende dialog med NVE, sier Romsaas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.