BYGG

Her bygges Norges nye universitet

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum gjennomførte den første symbolske gravingene og startet dermed grunnarbeidene til det nye universitetet.
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum gjennomførte den første symbolske gravingene og startet dermed grunnarbeidene til det nye universitetet.
3. sep. 2013 - 17:43

Det største universitetsprosjektet noensinne er nå i gang på Ås utenfor Oslo. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum har satt grabben i jorden der Senter for husdyrforsøk skal stå klart i 2015.

Hele Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet har en budsjettramme på 6.3 milliarder kroner, Senter for husdyrforsøk tar 213.5 millioner av denne potten.

Detaljprosjekteringen er ennå ikke klar, men Statsbygg er kommet langt nok til å starte grunnarbeidene.

Les også: Satser på passivhus i studentbyer

Norges største gård

– Det vi bygger her er faktisk Norges største gårdsbruk, fastslår Erik Antonsen, prosjekteringsdirektør for Campus Ås prosjektene i Statsbygg.

Landbruksministeren er begeistret.

– Matproduksjonen globalt må øke 70 prosent, derfor trenger vi et tungt grønt universitet, sier han.

Statsbygg har valgt en samspillkontrakt der både byggherre, arkitekt, rådgiver og bruker er med fra starten. For dette senteret er det Økaw og Nyrens Arkitektkontor AB, Link Arkitektur Landskap, Multiconsult og Landbruksrådgivning, i tillegg til Statsbygg og representanter for universitetet.

Passivhus og smittefare

Antonsen forteller at de har valgt å presse noen grenser og bygger et universitet som skal tilfredstille passivhusstandard.

Statsbygg forbereder for et biogassanlegg - selv om det ikke vil stå ferdig til åpningen. Så blir det et flisfyrt fjernvarmeanlegg. Fjøsene blir ufyrte, dyrenes kroppsvarme blir den eneste oppvarmingen.

– Utfordringen blir laboratoriene. Det er høye krav til sikkerhet og smittevern som fører til at vi ikke kan benytte roterende varmevekslere. I stedet må vi benytte varmepumpe for inn- og utluften. Dessuten er det påbud om undertrykksventilasjon.

Størrelsen en utfordring

I tillegg trekker Antonsen frem størrelsen som en utfordring i både prosjekteirngs- og byggeprosessen.

Der dagens senter for husdyrforsøk ligger kommer det nye 63.000 m2 som det andre store prosjektet i fusjonen mellom UMB og Norges Veterinærhøgskole.

Der dagens senter for husdyrforsøk ligger kommer det nye 63.000 m2 som det andre store prosjektet i fusjonen mellom UMB og Norges Veterinærhøgskole.Det nye Senter for husdyrforskning dekker et område på 100 x 300 meter og blir Norges største gårdsbruk. Augestad, Tor Olav

Les også:

Bygger 18.000 elevplasser  

Tre av fire høyskolebygg i dårlig stand

8 kjemper om å bli best på utdanning

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.