IT

Her åpner Tele2 sin basestasjon nummer 2000

Bygger mobilnett i en fart vi aldri har sett her i landet.

22. okt. 2013 - 14:26

– Hvis det regner når folk gifter seg er det et tegn på hell og lykke, sa Tele2-sjef Arild Hustad da selskapet i striregn markerte ferdigstillelsen av basestasjon nummer 2000 på Årvoll idrettsplass i Oslo.

– Det var ikke mange som trodde at vi skulle klare å bygge ut det tredje nasjonale nettet, men vi er på svært god vei dit og det går fort. Vi lovet Samferdelsdepartementet 1850 basestasjoner og 75 prosent befolkningsdekning innen slutten av året og vi ligger foran dette. Ikke bare vokser vi raskest på nettverkssiden, vi vokser raskest på kundesiden også, sier han.

Rakst

Ifølge prosjektsjef for nettverksutbygging, Torbjørn Krøvel, er 1500 av basestasjonene nå i drift og daglig settes nye i gang.

Bare i forrige uke satte de 22 nye stasjoner i drift. Nå tar Tele2 rundt 40 prosent av driften selv på egen nett.

– Vi bygger ut med et tempo på rundt 600 basestasjoner i året. Det er raskere enn noen har bygget ut her i landet. For å få et komplett nett hvor vi kan bære all vår egne trafikk trenger vi et sted rundt 4500 basestasjoner. Jeg regner med at vi er der i 2016/17. Nå har vi sikret oss leiekontrakter for de neste tusen basestasjonene og vi har inngått byggekontrakter for mange hundre av dem, sier Krøvel.

Les også: – Kapasiteten var på 52 samtidige samtaler. Det var nok

Tremast

Masten som nå er plassert på Årvoll minner ikke mye om en tradisjonell telemast. Den er 14 meter høy og bygget i hult limtre.

Kablene er plassert inne i hulrommet. Antennene er skjult bak en plastsylinder på toppen og som ser ut som en forlengelse av masten.

– Masten kommer til å fungere som en lysmast for idrettsplassen også. Den er bygget for å passe inn i miljøet på en helt ny måte og vi kommer til å se flere slike fremover i nettet vårt. Antennene, som dekker tre sektorer på 120 grader hver, er multifrekvensantenner som spenner fra 800 MHz til 2,1 GHz. De dekker alt fra den kommende frekvensen på 4G via 2G til 3G øverst i frekvensbåndet, sier teknisk sjef i Tele2, Geir Løvnes.

– Det eneste vi venter på nå er fiberforbindelse til basestasjonen fra Telenor, men den kommer nok i løpet av en måneds tid, sier Løvnes.

Les også:

Denne dotten skal redde innendørsdekningen

Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Snart må alle basestasjoner kunne holde seks timer på batteri  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.