OLJE OG GASS

Henter tungolje under landsbyen

DELT OLJEFELT: På tysk side står gamle oljepumper, mens nederlenderne bygger ut med moderne borerigger på Schoonebeck-feltet.
DELT OLJEFELT: På tysk side står gamle oljepumper, mens nederlenderne bygger ut med moderne borerigger på Schoonebeck-feltet. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
28. apr. 2010 - 07:28

SCHOONEBEEK: Det går en liten kanal på grensen mellom Nederland og Tyskland. På tysk side står gamle oljepumper og nikker taktfast. Produksjonen faller hurtig, og tyskerne kommer snart til å stenge ned. Nederlenderne gjorde det samme i 1996.

Men nå durer en ultramoderne og hurtigborende kompakt borerigg bare et par hundre meter fra tyskernes antikke oljepumper. Det skal bores 73 nyskapende horisontale brønner med lavtrykks dampinjeksjon på 18 produksjonssteder, og Nederland skal igjen produsere olje etter 15 års tørke.



Tung og seig olje

Under den nederlanske landsbyen Schoonebeek som ligger helt ved grensen til Tyskland finnes det enorme mengder tung og seig olje. Feltet inneholdt 1 milliard fat da det ble oppdaget i 1943. Fra 1948 til 1996 ble det tappet 250 millioner fat fra feltet. Men da bestemte Shell og ExxonMobil seg for å stanse produksjonen fordi den tunge, seige oljen ble stadig vanskeligere å utvinne.

I 2007 bestemte selskapene seg for å gjenoppta produksjonen.

– Dette er et av de mest avanserte landbaserte oljeprosjektene i Europa. Feltet var ikke lønnsomt på 90-tallet, men med ny teknologi kan vi nå produsere 100 til 120 millioner nye fat i løpet av 25 års tid. Allerede i år vil vi produsere det første fatet, og fra 2012, når alle brønnene er boret, vil vi produsere 20 000 fat per dag, forklarer Michael Lander, prosjektdirektør for Schoonebeek.

FULL FART: - Allerede i år vil vi produsere det første fatet, og fra 2012, når alle brønnene er boret, vil vi produsere 20 000 fat per dag, forklarer Michael Lander, prosjektdirektør for Schoonebeek. Ole K. Helgesen

Bygger gasskraftverk

Det er teknologiutviklingen innen dampinjeksjon og horisontale brønner som har gjort det mulig for Shell å gjenoppta produksjonen. Dampen vil Shell og ExxonMobil produsere selv i et gasskraftverk som blir bygget tett inntil oljefeltet.

– I utgangspunktet er det strøm vi produserer i gassverket. Og den selger vi inn på strømnettet. Dampen får vi fra spillvarmen til anlegget, sier Lander.



Symbolverdi

Shell vil ikke oppgi hvor høy oljeprisen må være for at prosjektet skal bli lønnsomt. En produksjon på 20 000 fat per dag er relativt stusslig ettersom Shell vanligvis bare er interessert i store prosjekter.

– Er det bare fordi oljefeltet ligger i Nederland at dere gjør dette?

– Det ville vært feil å si at det ikke har en symbolsk verdi at det er Nederlands eneste oljefelt. Men det er et godt prosjekt, og det ville vært feil å la over 100 millioner fat bli liggende i bakken. Dessuten trenger vi variasjon i porteføljen. Vi kan ikke bare ha ressurser i land hvor forholdene er ustabile og rammebetingelsene usikre, sier Rainer Winzenried til Teknisk Ukeblad.



Under landsbyen

Flere produksjonsbrønner skal faktisk bores under sentrum av byen, men de vil gå fra 670 til 900 meter under bakken.

– Det er for tiden tung industriell aktivitet rundt landsbyen med 5000 innbyggere. Dette er selvfølgelig ikke behagelig for dem. Derfor har vi lagt stor vekt på å ta lokalbefolkningen inn i prosessen. Blant annet har de fått bestemme fargen på gasskraftverket. Og innbyggerne her er stolte over oljevirksomheten. At de har satt opp en oljepumpe midt på torget, er et godt eksempel på det, sier Lander.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.