NETTARKIV

Henter inspirasjon fra Nasa

GIR GEVINST: ¿ Med den nye metoden effektiviseres gjennomføringen av et prosjekt med mellom 20 og 30 prosent, sier Knut  Øxnevad (til høyre). Med seg i utvikling av metoden for norsk offshoreindustri har han organisasjonpsykolog Asbjørn Egir og prosjektingeniør Rolf Hofgaard i Statoil.
GIR GEVINST: ¿ Med den nye metoden effektiviseres gjennomføringen av et prosjekt med mellom 20 og 30 prosent, sier Knut Øxnevad (til høyre). Med seg i utvikling av metoden for norsk offshoreindustri har han organisasjonpsykolog Asbjørn Egir og prosjektingeniør Rolf Hofgaard i Statoil. Bilde: Anders J. Steesnen
Anders J. Steensen
26. mars 2007 - 14:44
Vis mer

Stavanger: Knut Øxnevad har i mange år arbeidet for Jet Propulsion Laboratories (JPL) i California. Der har han utarbeidet metoden for integrert prosjektgjennomføring i det arbeidet JPL utførte for Nasa da de utviklet ubemannede kjøretøy for Mars-sondene.

I StatoilHydro skal han bringe metodene ned på jorden. Han har etablert selskapet Simtano for å kunne tilby hjelp i engineeringprosessene til blant andre oljeselskapene.Fra serie til parallell

Et viktig element er å etablere flerfaglige team. – Det bedrer forståelsen for grensesnittene mellom de forskjellige fagområdene. Målet er å unngå sløyfer i beslutningsprosessene, sier Øxnevad.

Avanserte 3D verktøy hjelper til i denne prosessen. Alle fagområdene jobber sammen på samme modell i sann tid.

– Slik går vi fra serie- til parallellbehandling av en rekke problemstillinger. I mange tilfeller etableres egne grupper for å se på spesielt vanskelige områder. Denne oppgavene utfører vi i samhandlingsrom, sier Øxnevad.

Han legger til at noe av det viktigste som den enkelte må gjennomføre før de går i grupper er å forberede seg grundig. – Folk må forberede seg på å utføre en jobb, understreker han.

Også folk med omfattende driftserfaring trekkes med i utførelsen av prosjektet. Når prosjektet planlegges, deles det opp i sesjoner for gjennomføringen. Hver enkelt av disse sesjonen har sin egen målsetting som må tilfredsstilles før arbeidet videreføres.Må videreføres

Statoils erfaringer med integrert prosjektgjennomføring er gode. Sammen med Simtano har de bygget opp en database over de prosessene som må gjennomføres for å kunne nytte metoden videre. Et viktig ledd i dette arbeidet var en omfattende arbeidsprosesskartlegging.

– Vi håper at metoden vil øke konkurranseevnen ved at de blir mer effektive. Foreløpig er dette innført i konseptfasen, men vi ønsker å videreføre dette inn i detaljfasen også, sier Øxnevad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.