IKT

Henter gamle styringsprinsipper

ITIL beskriver ti ulike prosesser og skal få slutt på å løpe etter småbranner over hele organisasjonen.
ITIL beskriver ti ulike prosesser og skal få slutt på å løpe etter småbranner over hele organisasjonen.Bilde: Hugo Ryvik

ITIL er det som skal få fart og system på IT-driften, mener norske Syscom.

Og for en gangs skyld er det ikke ny teknologi med nesten magiske egenskaper som promoteres.

Dette handler om noe så enkelt som et sett metoder å organisere arbeidet på.

Lang historie

ITIL som står for IT Infrastructure Library har en lang historie. Faktisk tilbake til Mararet Thatchers regjeringstid i Storbritannia da det ble tatt et offentlig initiativ for å finne de smarteste måtene å organisere arbeid og prosjekter på.

Resultatet er et sett på ti såkalte best practices som beskriver prosessene i en IT-organisasjon og som omfatter alt fra å lodde kabler til de overordnede planene for drift og sikkerhet.

– Dette kan jo høres svært enkelt ut, men resultatene som bedriften oppnår taler sitt eget språk, sier Bjørn Oscar Lysgaard i Syscom.

Ti prosesser

ITIL beskriver ti ulike prosesser og skal få slutt på å løpe etter småbranner over hele organisasjonen.

Bedrifter som har trykket ITIL til sitt bryst har orden i sysakene og opplever i følge Lysgaard slik brannslukning viker for planmessig arbeid med IT-systemene.

Dessverre er det langt frem til IT-Nirvana. 80 prosent av alle IT-avdelinger jobber reaktivt fordi endinger ikke er planlaft, og det er ikke en gang det aller verste. Noen lever i konstant kaos.

Må gjøres riktig

– Heller ikke ITIL hjelper hvis det ikke gjøres på riktig måte. Det å innføre slike prosesser i en IT-avdeling har lite for seg om ikke alle i avdelinger trekker i samme retning. Det budskapet er ikke alltid like lett å selge inn. De fleste av oss liker ikke store forandringer, men vi ser at medarbeiderne i de IT-avdelingene som har innført ITIL er mer fornøyd med jobber. Det er nok en kombinasjon av bedre oversikt over egen arbeidsdag og mye mer fornøyde kunder som slår ut.

ITIL er ikke bare for de store. I følge Lysgaard er det vanlig at de store innfører alle prosessene, mens mindre bedrifter plukker to til fire som passer best og gir gevinster raskt.

Les mer om: