SAMFUNN

Henter fram verktøyene

Espen Leirset
18. okt. 2005 - 10:02

Flere utenfor byene skal få bredbånd. Strøm og bensin skal bli billigere i utkantene. Et gigantisk fond skal brukes til næringsutvikling. Dette er noen av tiltakene næringslivet kan se fram til i tida framover.

Jobber du innen marin eller maritim sektor, energi og miljø eller reiseliv, kan du også forvente en ekstra aktiv stat. Dette er næringene som blir nevnt konkret i de rødgrønnes regjeringserklæring, og som det skal satses ekstra på.Giv for distriktene

Næringslivet i distriktene har kanskje størst grunn til å forvente en stat som engasjerer seg mer aktivt. De rødgrønne har planer om å utjevne kostnadene ved å drive næringsvirksomhet og bo i distriktsnorge. Både olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) og næringsminister Odd Eriksen (Ap) er fra Nord-Norge. Oljemiljøet forventer at nordlendingene vil sørge for at næringsutvikling i distriktsnorge og spesielt Nord-Norge vil få større oppmerksomhet i den neste fireårs-perioden.

– Utnevnelsen av Odd Roger Enoksen som ny olje- og energiminister gir grunn til optimisme i forhold til oljevirksomheten i nord, sier nestleder Frode Alfheim i norsk olje- og petrokjemisk fagforbund. Fiskeriminister Helga Pedersen fra Finnmark er også oljeentusiast.Like priser i by og land

En av fanesakene for Senterpartiet er å utjevne mer av prisforskjellen i nettleie på strømregninga. Dette har de fått gjennomslag for i regjeringserklæringen. I dag betaler personer og bedrifter som bor i utkantkommuner opptil dobbelt så mye nettleie som i urbane strøk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

En familie i distriktsnorge kan spare inntil 1500 kroner i året på en slik utjevning, mens større bedrifter kan spare opptil 25.000 kroner, ifølge Nord-Trøndelag E-verk. Familier og bedrifter i byene må derimot belage seg på økt strømregning, men ikke i samme omfang.

I tillegg vil den nye regjeringen atter innføre fraktutjevning for drivstoff. Tidligere ble alle utgifter over 20 øre literen utjevnet av staten, men ordningen ble fjernet av den borgerlige regjeringen.Bredbånd til alle

De rødgrønne bryter også med sine forgjengere i bredbånd-saken, som overlot utbyggingen til private aktører. Et offentlig kontrollert BaneTele vil være den nye regjeringens verktøy for å trekke bredbånd til alle kroker av landet. Målet er at alle skal ha tilgang på bredbånd innen 2007.

– For å stimulere til en raskere utbyggingstakt, må det offentlige bidra økonomisk, heter det i de rødgrønnes regjeringsplattform. I dokumentet står det videre at det ikke skal være urimelige geografiske prisforskjeller ved tilknytning til bredbåndet.

De deler av landet som er avhengig av riksveiferjer kan også trolig kutte i reisebudsjettet sitt. Senterpartiet har fått gjennomslag for å kutte i prisen på disse, og vurdere om enkelte strekninger kan gjøres gratis.2

Betaler CO -fjerning

Den nye regjeringen antyder at den kan være med å betale for å fjerne CO 2 fra de planlagte gasskraftverkene på Skogn og Kollsnes.

Regjeringen vil at staten gjennom et statlig selskap deltar i finansieringen av infrastruktur for transport av naturgass. Dette skal skje sammen med kommersielle aktører. Samarbeidet skal legge til rette for CO 2 -fjerning og transport, går det fram i erklæringen.

Fond for bedrifter

Den nye regjeringen har også lovet å prioritere tiltak for økt kapitaltilgang til næringslivet, både gjennom utredning av eget kapitalfond, såkornsfond og økt adgang for Folketrygdfondet til å investere i Norge. Regjeringen vil også utrede opprettelsen av en Gründerbank og styrke sosiale ordninger for gründere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.