NYHETSBREV

Hemmelig automatisering

På Rjukan er det bygget et helt nytt datasenter på fem måneder. De mest spennende løsningene er hemmelige.

24. nov. 2014 - 07:00

RJUKAN: – Hvis noen hadde fortalt meg at de hadde gjort noe slikt så hadde jeg vært skeptisk, sier en fornøyd Arild Bjørkedal, VP End user & IT Business hos Schneider Electric i Norge.

Senteret er på 800 m², og Bjørkedal er ikke kjent med at noen i Europa har bygget noe slikt så raskt. Han forteller at hovedgrunnen til at de klarte den stramme tidsfristen var at selskapet har satset på et modulært skalérbart system.

Vokser i Rjukan

Green Mountain Data Center har et større anlegg inne i fjellet på Rennesøy i Rogaland. Anlegget på Rjukan er forholdsvis lite. Det ble bygget fordi enkelte av kundene ville ha to separate lokaliteter. Utvidelse er allerede planlagt. Selskapet har kjøpt nabotomten og begynt rivingen av eksisterende bygg.

– Da vil alt skaleres opp. Det er mange komponenter, men den modulære oppbyggingen har gjort det forholdsvis enkelt, forteller Ole Sten Volland, plassjef på Rjukan.

Fra et journalistisk perspektiv er slike datasentre kinkige installasjoner. Sikkerheten står så sentralt at det meste er hemmelig.

– Det er mange morsomme løsninger jeg dessverre ikke kan fortelle om, sier Volland, før han registrerer fingeravtrykket til Automatiseringsutsendte og vil ha signert en taushetserklæring. På innsiden har senteret lyse grå sterile ganger med solide ståldører på hver side.

Les også: Utfordrende kommunikasjon

Hotellvirksomhet

– Du kan godt si at vi er et datahotell. Vi leier ut lokaler, minimum 50 m², i tillegg leverer vi kjøling og strømforsyning. Serverne er kundenes ansvar, de monterer dem og vi vet ikke hvor mange de har, hvilke fabrikat de er eller hva de inneholder.

Sikkerheten er automatisert. Alle kundene har et antall egne ansatte som er klarert som slipper inn ved hjelp av fingeravtrykk. Det er dobbelt strømforsyning til anlegget. Kjølingen er også dobbel.

Strømmen kommer inn enten som 22 eller 132 kV, og transformeres til 400 volt. I samtlige datarom er det to uavhengige tilførsler der den andre automatisk tar over dersom den første går ned. All strøm går via UPSene. Kundene kan bestemme selv om de ønsker fem minutter eller en halvtimes kapasitet på disse.

Les også: Bedre kontroll på kraftnettet

Brannslokking skjer ved hjelp av inergen, en blanding av Nitrogen (52%) Argon (40%) og CO2 (8%). Inert luft er et alternativ, men kravene til tetthet i bygget taler mot en slik løsning.
Brannslokking skjer ved hjelp av inergen, en blanding av Nitrogen (52%) Argon (40%) og CO2 (8%). Inert luft er et alternativ, men kravene til tetthet i bygget taler mot en slik løsning.

TIER 3

Det er standarder for forsyningssikkerhet og anlegget på Rjukan ligger i klasse TIER 3, som er nest høyeste på en skala fra TIER 1 til 4. Volland forteller at en av grunnene til at Rjukan ble valgt er at det er stabil tilgang til strøm. Det er seks kraftverk i dalen som produserer 500 MW, i tillegg til tilgang til det regionale nettverket.

Inne i rommene der kundene plasserer sine servere klikkes en «tapoff» på en skinne. Den kan konvertere mellom 16 og 32 ampere, en-fase eller to-fase.

– Nær sagt alt kan spekkes etter kundens behov, lover Volland.

For alt som har med styring å gjøre er det brukt Schneider Electric sitt StruxureWare som overordnet system, det sørger for alt som har med regulering å gjøre. For overvåking bruker Green Mountain et overordnet system fra OneCo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Knytter sterkere bånd med kundene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.