IT

Hemmelig auksjon om mobilt bredbånd

Staten ga etter for krav fra mobilselskapene.

NEI: Samtlige mobilaktører protesterte på at PT planla å offentliggjøre budene fra hvert selskap etter auksjonen om 800-båndet.
NEI: Samtlige mobilaktører protesterte på at PT planla å offentliggjøre budene fra hvert selskap etter auksjonen om 800-båndet. Bilde: NTB scanpix
29. okt. 2013 - 10:57

2. desember er D-dagen for mobiloperatørene som ønsker å sikre seg en andel i det nye raske mobile bredbåndet.

Da starter auksjonen av frekvensblokkene i 800 MHz-båndet.

Auksjonsreglene har vært ute på høring, og den siste måneden har Samferdselsdepartementet (SD) og Post- og teletilsynet (PT) tygd ferdig de endelige rammene og kjørereglene.

I etterkant av budgivingen ønsker PT å satse på en åpen metode for å kvalitetssikre at alt har gått riktig for seg:

Alle bud som kommer inn skulle offentliggjøres, også tapende bud.

– Tanken var at deltakerne kunne kjøre en egen evaluering. Hvis alle data ligger ute, kan hver budgiver selv om ønskelig sjekke at ting har foregått korrekt, forklarer underdirektør John-Eivind Velure hos PT.

Alle protesterte

Dette ble for mye å svelge for potensielle budgivere.

Hvem som har sagt hva i høringsrunden er holdt hemmelig, men hver eneste aktør har protestert mot PTs strategi.

De mest åpenbare kandidatene er for øvrig Telenor, Telia Sonera (Netcom), Tele 2 og Ice.

– Ekommyndigheten har mottatt flere innspill på dette spørsmålet, hvorav samtlige av disse innspillene er negative til at alle buddata offentliggjøres idet det anføres at buddata må anses som forretningssensitiv informasjon, skriver tilsynet og departementet i en felles vurdering etter høringsrunden.

– Ingen kommentar

Teknisk Ukeblad har bedt Telenor, Netcom og Tele 2 om å utdype sin holdning.

Senior kommunikasjonsrådgiver Jørn Bremtun hos Telenor sier han ikke kan kommentere noen forhold rundt auksjonen så lenge prosessen pågår.

- Vi ønsker ikke å kommentere rammebetingelsene for auksjonen utover det som kommer frem i notatet fra Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet som ble offentliggjort i går. Når det gjelder spørsmålet om hvorfor budene ikke vil bli offentliggjort, er det opp til Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet å svare på dette, skriver kommunikasjonsrådgiver Charlotte N. Erikstad hos Netcom i en e-post til Teknisk Ukeblad.

En grunnleggende årsak til denne holdningen er at ingen av aktørene offisielt vil opplyse om de faktisk skal delta i budgivingen.

Et konkret poeng er at offentlighet om hva det enkelte selskap kan påvirke den neste viktige auksjonen:

Frekvensressurser i 900 MHz-båndet også skal tildeles om forholdsvis kort tid, etter som to tillatelser her utløper ved utgangen av 2017.

– Vi har forståelse for reaksjonene, sier Velure til Teknisk Ukeblad.

Espen Zachariassen

Hemmelig

Og forståelsen har ført til at PT og SD dropper den åpne linjen.

– På bakgrunn av høringsinnspillene har ekommyndigheten foretatt en ny vurdering av spørsmålet om publisering av buddata og har kommet til at samtlige buddata ikke skal offentliggjøres. Etter de redegjørelsene som har kommet i innspillene legger ekommyndigheten til grunn at opplysninger om samlede buddata er å anse som forretningssensitiv informasjon, heter det i vurderingen.

For å sikre at spilleregleme blir fulgt, skal britiske The Smith Institute hyres inn til å sjekke forholdene.

Dette er første gang PT kjører en slik uavhengig revisjon av auksjonsprosedyre eller auksjonsresultat.

Auksjonering av 800-båndet er ifølge PT såpass stor og betydningsfull for samfunnet at det er et behov for en ekstra kontroll.

Les også:

– AMS kan bli en overvåkingsboks  

Telenor-sjef skal lede 800 mobiloperatører  

Regjeringen vil se på behovet for et ekstra nasjonalt fibernett  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.