FORSVAR

Heltidssoldater

28. mars 2003 - 09:31

Storbritannias styrker i Irak er på nærmere 45.000 mann, samtlige profesjonelle, ingen vernepliktige, ingen reservister, opplyser Ministry of Defence (MoD).

De største kontingentene er fra British Army, der en rekke kjente regimenter og andre enheter deltar.

Royal Navy har også mange mann på plass, ikke minst noen tusen fra Royal Marines, både regulere marinesoldater og commandos.

UK har forholdsvis flere spesialister på plass, både grupper fra Special Air Service Regiment (SAS) og fra Special Boat Service (SBS), de siste er spesialgrupper fra Royal Marine Commandos.

Til nå har jobben stort sett gått ut på å sikre brohoder i sør, foruten å være med USA og sikre tre feltflyplasser i vest-ørkenen (mot Jordan) og å sjekke/rapportere fra nordflanken og fra kurderlandet lengst i nord.

Med utbrytingen av en 120 kjøretøyer stor panserkolonne fra Basra og sørøstover den 26. mars, fikk UK ifølge meldinger fra British Army, hendene enda mer fulle.

Fra før av hadde de stort sett sikret havnene og nå måtte de ta seg av irakerne ute i ørkenen også. Fortsatt vet ingen hvorfor irakerne stormet ut av Basra, om det da ikke skjer på grunn av intern oppstand.

UK stanser og engasjerer dem. Utfallet er gitt, men man vet ikke når de engelske gruppene kan vende tilbake for å gå inn i Basra og sikre byen sammen med folkene fra Commandos, SAS og SBS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.