Helsen på museum

Anders J. Steensen
4. aug. 2003 - 09:12

I første omgang er det satt av 300 m 2 til Nasjonalt medisinsk museum på Norsk Teknisk Museum (NTM) i Oslo.

Planene er å utvide med ytterligere 1200 m 2. Totalt fem millioner kroner er gått med til den første delen av museet.

Utstillingen omfatter de to siste århundrene med temaer fra smittsomme sykdommer til fedmens paradoks - fra første tablå som viser trange kår med kolera og tyfus til livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes 2 og allergier.

- Noe av det viktigste vi kan vise frem er at økt velstand gir bedre helse. I 1900 var spedbarnsdødeligheten i Norge 10 prosent, mens den i dag er på promiller. I dette aspektet kan vi bidra, sier museumsdirektør Gunnar Nerheim.

Det har vært en lang kamp om plasseringen av dette museet. Det medisinske miljøet ønsket å bygge et eget museum. Dette var planlagt å koste 150 millioner kroner. Men etter en grundig behandling blant annet i Stortinget, falt valget på NTM. Her hadde de infrastruktur og kunnskap om teknologi. Dessuten kunne de gjøre jobben for en femdel av prisen.

- Jeg er veldig glad for at NTM fikk oppdraget. Nå kan vi vise teknologien som gjorde det mulig å forstå menneskekroppen, understreker Nerheim.

Både røntgenapparater og elektronmikroskop blir en del av utstillingen. I stor grad blir den lagt opp som en interaktiv opplevelsesutstilling. I neste byggetrinn skal det bygges en to etasjers modell av en celle som folk kan gå i. Her vil de besøkende finne modeller av DNA-molekyler og andre substanser som får mennesket til å fungere. Nerheim sier det er viktig at utstillingen tiltrekker seg nye grupper besøkende og hjelper folk til å forstå at teknologiutvikling er nødvendig for å få bedre helse.

Museet har fått 10.000 gjenstander fra Rikshospitalet, men utstillingen skal ikke være en passiv gjenstandsutstilling. Folk kan prøve å legge seg i en modell av et MR-apparat (magnetisk resonans) for å teste hvordan dette gjøres, Men også historien til apparatet kommer til å stå på veggen. Den vil fortelle at en engelskmann ved plateselskapet EMI, som hadde enorme inntekter av Beatles-plater på begynnelsen av sekstitallet, faktisk utviklet MR-teknologien.

Helseminister Dagfinn Høybråten åpnet utstillingen 10. juni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.