ARBEIDSLIV

Helsefarlig UMTS

9. okt. 2001 - 07:15

I Tyskland har dette ført til protester fra miljøorganisasjoner, som krever både strengere grenseverdier for feltene fra basestasjonene og mindre eksponering mot skoler, barnehager og boligområder.

Det tyske miljøverndepartementet vurderer om dagens grenser er strenge nok, skriver VDI-Nachrichten. I Sveits skal kravene allerede ligge på 4 V/m, mens den tyske grensen ligger ti ganger så høyt, heter det.

Den tyske telekombransjen protesterer og sier at da må antallet basestasjoner dobles fra dagens 20.000 til 40.000. Representanter for bransjen anslår merkostnadene for de seks nettene som skal bygges i Tyskland til minst 145 milliarder kroner.

I Norge er det ingen forskrifter som setter grenseverdier for elektromagnetiske felt.

– Vi forvalter etter internasjonale anbefalinger, forteller avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl hos Statens strålevern.

Disse anbefalingene legger grensene langt høyere. For de som er eksponert for feltene gjennom sitt arbeid, ligger grenseverdien på 137 V/m i området 1 Hz til 300 GHz, mens det for den generelle befolkningen ligger på knapt halvparten, 61 V/m, som fortsatt er betydelig høyere enn de tyske verdiene.

I Post- og Teletilsynet sier Geir Antonsen at dette er meget kompliserte målinger, og han tviler på om det i det hele tatt finnes noen i Norden som kan gjennomføre slike.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.