ENERGI

Helsefarlig støvtrussel

Dette viser forskning utført av den amerikanske romorganisasjonen Nasa. Satellittbilder viser at støvet bruker ei snau uke på å krysse Atlanterhavet. Stormer og oppadstigende luft kan løfte fine partikler fra Sahara-ørkenens topplag opp til 4500 m, der vestlige vinder fører dem til Det karibiske hav og deler av kyststrøkene i så vel Nord- som Syd-Amerika.

Fenomenet er syklisk. Fra februar til april transporteres anslagsvis 250.000 tonn støv pr. hendelse, eller omkring 12 millioner tonn pr. år, til den nordøstlige delen av Amazonas. Fra juni til oktober skifter vindretningen en smule og fører støv til Nord- og Sentral-Amerika pluss Det karibiske hav.

Noen dør

En del av mikroorganismene støvet fører med seg, dør av ultrafiolett stråling fra Solen.

– Men mikrober i sprekker og fordypninger på støvpartiklene kan være skjermet, forklarer Dale Griffin ved US Geological Survey. Han er hovedfatter av artikkelen African Desert Dust in the Caribbean Atmosphere: Microbiology and Public Health , som er publisert i 14. juni utgaven av forskningstidsskriftet Aerobiologia.

– Vi tror også at de øvre lagene av støvskyen reflekterer skadelige ultrafiolette stråler slik at lavere lag blir skjermet. I tillegg vil moderate temperaturer og høy fuktighet øke overlevelsesmuligheten når skyene beveger seg forholdsvis lavt over åpent vann.

Sahara-hendelsene øker i frekvens samt intensitet, og forskningen knytter nå i stigende grad luftbårne sykdommer og endog ødeleggelsen av korallrev i Det karibiske hav til fenomenet. Men ikke alle følgene er negative: Hendelsene later også til å føre med seg næringsstoffer til regnskogene i Amazonas.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.